Gerhard Ertl a incasat 1,5 milioane de dolari pentru ca a aflat ce se intimpla atunci cind moleculele ating suprafete solide.

Cercetatorul german a primit ieri distinctia Academiei Suedeze de Stiinte dupa jumatate de secol de studiu al proceselor chimice care se produc pe suprafete solide. „Efortul lui Gerhard Ertl este important pentru industria chimica si faciliteaza intelegerea unor procese variate precum ruginirea fierului, modul de functionare a celulelor combustibilului si principiile dupa care se ghideaza catalizatorii automobilelor", se arata intr-un comunicat al academiei, citat de Reuters.

„Metodologia sa are aplicatii in cercetarea stiintifica, dar si in dezvoltarea industriala a proceselor chimice", se mai arata in comunicat. Distinctia este a treia acordata in acest an de catre institutia din Stockholm, care recompenseaza anual excelenta in stiinta, literatura, economie si pace.

Nascut in 1936, intr-o suburbie a orasului Stuttgart, Gerhard Ertl si-a facut studiile la Universitatea Tehnica din München. In 1961 obtine diploma in fizica, patru ani mai tirziu definitivindu-si doctoratul la aceeasi disciplina. La ora actuala, Ertl este profesor emerit la departamentul de Chimie fizica in cadrul Institutului Max Planck din Berlin.

Chimia de suprafata a luat amploare in anii ’60 o data cu dezvoltarea industriei semiconductorilor. La acea vreme, germanul era printre pionierii domeniului, fiind unul dintre cei care au intuit potentialul noilor tehnici. Ertl a fondat o scoala experimentala de gindire in care a demonstrat cit de sigure pot fi rezultatele obtinute in aceasta arie de cercetare.