Multi internauti cred ca ziaristii romani s-au vindut mogulilor anul acesta.Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu si Marius Tuca. Top 3 in clasamentul celor mai buni jurnalisti din cadrul proiectului „Zece pentru Romania" atit in 2005, cit si in 2006 Tinerii vor de la jurnalisti informatie de calitate, in timp ce batrinii si satenii pun pe primul loc cinstea profesionistilor din media. Cele mai importante atribute ale unui ziarist de elita sint insa informatia sigura si impartialitatea, potrivit listei de criterii intocmite de romani in cadrul proiectului „Zece pentru Romania" atit in 2005, cit si in 2006. „Exista o oarecare contradictie intre accentul pe informatie semnalat in alegerea criteriilor si faptul ca in lista scurta au patruns exclusiv jurnalisti de opinie, moderatori sau participanti asidui la talk-show-urile televizate", scriu producatorii emisiunii in cartea „Zece pentru Romania 2005". Aceasta contradictie va fi discutata pe larg duminica, in direct, de la ora 15.30, de Mihai Tatulici si cei trei invitati din breasla, la Realitatea TV. Vor fi dezbatute, de asemenea, si conditia morala a jurnalistilor si ceea ce s-a schimbat in perceptia romanilor asupra breslei lor.

In ultimul timp, vocile internautilor reclama din ce in ce mai insistent pe site-urile ziarelor „pactul cu diavolul". Toti jurnalistii sint vinduti, spun acestia, referindu-se la trusturile de presa ale mogulilor. „Sa intelegem ca intr-adevar presa si tv-ul apartin «mogulilor» si ca jurnalistii ar cam trebui sa joace dupa cum le cinta patronii. Puteti sa definiti (corect ar fi sa redefiniti) notiunea de jurnalist? Sau si jurnalistii s-au «reinventat»?! Se vede cu ochiul liber ca presa si tv-urile nu sint libere", a postat Alexandra Calin pe site-ul Realitatii TV, in luna mai a acestui an, in urma dezbaterii „Putere la puterea a patra", lansata de postul de stiri. „90% din mass-media sint subordonate patronatului. Iar patronatul are interese financiare strins legate de cele politice. Caci deh! Intr-o tara balcanica, daca nu dai, n-ai", a scris si Romeo Iulian Ciocanea, cu aceeasi ocazie.

In 2004, inainte de tranzactiile de media din Romania, romanii aveau mai multa incredere in jurnalisti decit europenii sau americanii, potrivit unui sondaj GfK. Tinerii pina in 29 de ani si cei cu studii superioare se declarau insa si atunci mai sceptici fata de reprezentantii presei.

Mereu pe urmele lui Basescu

Reactiile presedintelui Traian Basescu fatade presa impart romanii in doua tabere Dupa celebrul „gaozar", jurnalistii au mai cunoscut citeva apelative de la presedintele Traian Basescu. „Pasarica, tu nu ai alta treaba?" a fost urmat, recent, de „Vin s-o facem la tine in birou!", invitatie adresata de seful statului Sorinei Matei, jurnalista la Antena 1 si Antena 3. In blogosfera, reactiile au reflectat si perceptia romanilor fata de jurnalisti. „Ziaristii ar trebui sa stie ca exista niste reguli pentru a lua interviuri unui sef de stat, nu il fugaresti pe strada. Sau ti-o iei. As vrea sa ii vad pe ai nostri ziaristi fugarindu-l pe Bush, de exemplu, cu microfonul in mina. Cred ca si-ar lua la suturi in dos. Asta daca ar avea noroc sa nu fie impuscati" este unul dintre cele 33 de comentarii de pe blogul jurnalistei. „Lasati-l in pace. Nu va mai duceti la baile de prostime ale misoginului. O sa crape fierea in el daca, la o conferinta de presa, nu va gasi pe nimeni in sala", sfatuieste breasla presei un alt internaut. (C.P.) Elogiul jurnalistului necunoscut, pe www.cotidianul.ro/select