Preturile de consum au crescut in septembrie cu 1,08%, fata de 0,86% in luna precedenta, pe fondul scumpirii alimentelor, transporturilor si telefoniei, iar rata inflatiei din ultimele 12 luni a depasit pragul de 6%, pentru prima data din august 2
Preturile de consum au crescut in septembrie cu 1,08%, fata de 0,86% in luna precedenta, pe fondul scumpirii alimentelor, transporturilor si telefoniei, iar rata inflatiei din ultimele 12 luni a depasit pragul de 6%, pentru prima data din august 2006, potrivit Institutului National de Statistica.
Rata inflatiei din ultimele 12 luni a fost de 6,03%, cresterea preturilor nedepasind pragul de sase puncte din august 2006, cand s-a situat la 6,02%. "Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (octombrie 2006 - septembrie 2007) fata de precedentele 12 luni (octombrie 2005 - septembrie 2006) determinata pe baza IPC este de 4,3%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,4% pe total", se arata intr-un comunicat al INS. Preturile marfurilor alimentare au crescut in luna septembrie fata de luna august cu 1,94%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,19%, iar tarifele serviciilor cu 1,42%. Pe partea de servicii, preturile transporturilor interurbane au avut o crestere de 2,53%, impulsionata de scumpirea transportului pe cale ferata, cu 8,15%. De asemenea, serviciile de telefonie s-au scumpit cu 3,33%, avans determinat de deprecierea leului in raport cu euro. In categoria de marfuri nealimentare, preturile autoturismelor si pieselor de schimb au crescut cu 2,24%. Tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR pentru acest an este de 4% cu o banda de variatie de plus/minus un punct. In ultimul raport asupra inflatiei, din luna august, BNR a revizuit in crestere cu 0,2 puncte prognoza de inflatie pentru 2007, de la 3,7% la 3,9%.
Analistii: BNR ar putea rata tinta de inflatie
Inflatia din acest an ar putea depasi limita superioara a intervalului de variatie stabilit de BNR, de 3-5%, avand in vedere cresterea preturilor din primele noua luni, sustin analistii economici, care se asteapta la o majorare a dobanzii de politica monetara in luna octombrie. "Chiar si inainte ma asteptam la o crestere a ratei dobanzii de 0,5%. Cred ca este cert ca acum nu mai exista loc de asteptare. Este neaparat nevoie de o crestere a dobanzii", a declarat, ieri, agentiei Mediafax, Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare in cadrul Raiffeisen Bank Romania, aratand ca se asteapta la o modificare a dobanzii in sedinta Consiliului de Administratie al BNR programata pentru sfarsitul lunii octombrie. El a aratat ca inflatia de la finele anului s-ar putea apropia de pragul de 6%, singurul ajutor pentru inregistrarea unei inflatii mai reduse putand sa vina dintr-o apreciere puternica a monedei nationale. "Cresterea dobanzii de politica monetara este inevitabila, momentul depinde de cat de mult este pusa in pericol inflatia pe 2008. Exista o probabilitate din ce in ce mai mare ca inflatia de la sfarsitul acestui an sa depaseasca 5%", a spus Florin Catu, director in Trezoreria ING Bank Romania. Dragos Cabat, vicepresedinte al CFA Romania si director de risc in cadrul Citibank Romania, a subliniat ca nu mai poate fi vorba de un proces de dezinflatie in lunile urmatoare, lucru care ar permite incadrarea inflatiei in tinta BNR, avand in vedere, pe langa ceilalti factori, discutiile privind majorarea pensiilor in luna noiembrie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.