Intrarea social-democratilor la guvernare alaturi de Tariceanu depinde in mare masura de rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European. Incepand cu negocierile de la motiunea de cenzura a PSD, ipoteza cooptarii oamenilor lui Mircea Geoana intr-u
Intrarea social-democratilor la guvernare alaturi de Tariceanu depinde in mare masura de rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European. Incepand cu negocierile de la motiunea de cenzura a PSD, ipoteza cooptarii oamenilor lui Mircea Geoana intr-un Cabinet Tariceanu III restructurat a tot fost vehiculata, ca solutie viabila dupa euro-alegeri. Motivul ar fi ca atat PSD, cat si PNL nu vor sa creeze confuzie in randul electoratului lor chiar inainte de euroscrutin, asa ca fiecare intra in cursa electorala separat, urmand ca rezultatul sa fie cel care va face si desface viitoarele aliante.

Intentia liberalilor lui Tariceanu de a-si aduce in echipa si specialisti din partidul lui Geoana este confirmata si de recenta decizie a premierului de a se sfatui cu pesedistii Vasile Puscas si Alin Teodorescu pe probleme de natura europeana. Aprecierea de care se bucura acestia este doar un prim pas pentru a justifica viitoarea colaborare PSD-PNL si nevoia liberalilor de a beneficia de sprijin transparent. Potrivit unor surse din PSD, orice intelegere este blocata pana la rezultatul euroalegerilor care ar trebui sa confirme un p rocent de 25 la suta pentru PSD si circa 20 pentru PNL. Daca vor obtine aceste procente, iar prin redistribuire PNL si PSD ajung la aproape de 50 la suta, Tariceanu va indrazni sa-si remanieze guvernul cu 5-6 social-democrati. Doar cu aceste procente in spate alianta nou- formata va putea sa contrabalanseze atacurile prezidentiale. Nu trebuie omise nici declaratiile recente ale liderului PC Dan Voiculescu, privind necesitatea constituirii unui „Front comun pentru democratie“ din care sa faca parte PSD-PNL-PC si care ar trebui sa gestioneze tara pana la alegeri. Premierul nu a respins categoric acele declaratii, ci doar a precizat ca nu sunt oportune negocieri intre partide inainte de alegerile pentru PE.

Alegeri simultane la sfarsit de august
Cat despre propunerea avansata de premier cu alegerile anticipate prin desfasurarea simultana a scrutinului local cu cel parlamentar, acestea ar putea avea loc cel mai probabil la sfarsitul lunii august 2008. Legea electorala ii da dreptul premierului sa fixeze data alegerilor cu trei luni inainte sau dupa data de incheiere a mandatului. Si cum alegerile locale ar trebui sa fie in mai, Guvernul le poate fixa si in august, urmand ca pe cele parlamentare, din noiembrie 2008, sa le devanseze cu trei luni.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.