Sucul (cu aroma) de portoca-le, bomboanele (cu gust) de lamaie, mustarul sau dulceata de caise au un numitor comun: colorantul galben azoic tartrazina, care este cunoscut si sub numele de E 102.

Tartrazina este unul dintre colorantii folo
Sucul (cu aroma) de portoca-le, bomboanele (cu gust) de lamaie, mustarul sau dulceata de caise au un numitor comun: colorantul galben azoic tartrazina, care este cunoscut si sub numele de E 102.

Tartrazina este unul dintre colorantii folositi cel mai des de jucatorii din industria alimentara din Romania. Aproape ca este imposibil sa te uiti pe eticheta unui produs de culoare galbena si sa nu constati ca a fost folosita E 102 pentru obtinerea acelei culori. De cele mai multe ori, acest aditiv alimentar este folosit in combinatie cu alti aditivi alimentari, iar efectul nu poate fi decat unul foarte nociv asupra sanatatii consumatorilor.


Lista de produse in care tartrazina se gaseste este foarte lunga: bauturi carbogazoase sau necarbonatate, budinci instant, chipsuri, creme pentru prajituri, supe la plic, sosuri, inghetate, acadele, bomboane, gume de mestecat, martipan, gemuri, jeleuri, marmelade, mustar, iaurturi, muraturi, creme de fructe. E 102 nu este folosit numai in industria alimentara. Daca vedeti sapunuri, creme de fata, creioane dermatograf sau produse pentru coafura de culoare galbena, cititi bine eticheta: tartrazina trebuie sa fie acolo. Nici in  medicamente, care teoretic trebuie sa ne vindece, nu scapam de acest aditiv alimentar.


NESÅNÅTOS. Tartrazina, E 102, este un aditiv alimentar chimic de sinteza azoic, a carui formula chimica este C16H9N4Na3O9S2. Din cauza compozitiei sale, acest aditiv are o serie de efecte adverse, cele mai multe manifestandu-se la persoanele alergice la aspirina si la fructele de padure. Nici persoanele astmatice nu se simt prea bine dupa ce depasesc doza zilnica admisa de 7,5 mg/kg corp. De altfel, nici nu este greu sa o depaseasca, avand in vedere ca aproape toate sucurile galbene, chiar si cele neacidulate pe care avem tendinta sa le consideram sanatoase, au in compozitie tartrazina.  


Mai mult, cercetatorii au ajuns la concluzia ca E 102 este colorantul azoic cu cele mai multe si mai puternice reactii alergice dintre toti colorantii de acest tip. Printre acestia ii mentionam pe E 110, E 107, E 122, E 127, E 151. In urma cu cateva luni, Uniunea Europeana a luat decizia de a interzice folosirea colorantului azoic rosu 2G, E 128, care avea aceleasi efecte ca si tartrazina. In acest moment se studiaza posibilitatea ca si alti coloranti de acest tip sa fie interzisi, mai ales ca o echipa de cercetatori britanici a descoperit ca, in combinatie cu benzoatul de sodiu E 211, acesti aditivi provoaca sindromul deficientie de concentrare la copii.

Cercetatorii inca mai studiaza, pentru a vedea daca tartrazina are sigur efecte cancerigene. Infertilitatea atat la barbati, cat si la femei face si ea obiectul studiului despre efectele adverse la E 102.


Reactii in lumeMarea Britanie si SUA sunt tarile in care E 102, tartrazina, este cel mai intens folosit. Producatorii din industria alimentara din aceste doua state obisnuiesc sa amestece acest colorant cu E 133 (albastru briliant) sau cu E 142 (verde S) pentru a putea obtine diverse nuante de verde. Utilizarea pe scara larga a tartrazinei in SUA a fost contestata de specialisti, mai ales ca s-a aratat prin studii ca peste 0,12% din populatie este alergica la acest aditiv alimentar. In schimb, in Norvegia este interzis. In Germania si Austria, pana in 1994, folosirea tartrazinei era pedepsita prin lege, tocmai din cauza efectelor nocive pe care le are asupra sanatatii. Printre reactiile constatate se numara anxietate, migrene, depresie clinica, tulburari de vedere, stari de slabiciune, tulburari de somn. In cazuri foarte rare, aceste efecte s-au remarcat si la cantitati foarte mici.



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.