Cresterea este de 13,3 mld. euro in primele opt luni ale anului
Importurile au crescut cu 15,7% fata de exporturiDeficitul comercial s-a majorat, in primele opt luni ale anului, la 13,3 miliarde euro, in crestere cu 4,9 miliarde de euro fata de
Cresterea este de 13,3 mld. euro in primele opt luni ale anului
Importurile au crescut cu 15,7% fata de exporturiDeficitul comercial s-a majorat, in primele opt luni ale anului, la 13,3 miliarde euro, in crestere cu 4,9 miliarde de euro fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a cresterii importurilor cu 27,5% si a exporturilor cu 11,8%, anunta Institutul National de Statistica (INS).
Exporturile realizate in primele opt luni ale anului au fost de 18,9 miliarde de euro, in timp ce importurile au fost de 32,3 de miliarde de euro. In luna august 2007, conform estimarilor preliminare ale INS, exporturile au insumat 2,21 miliarde de euro, iar importurile aproape 4 miliarde de euro. In comparatie cu luna august a anului trecut, exporturile si importurile au crescut cu 7,6%, respectiv 18,6%. Totusi, fata de luna precedenta, schimburile comerciale cu exteriorul au inregistrat o scadere cu 15,7% in cazul exporturilor si cu 10,1% pentru importuri.
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in perioada ianuarie - august 2007 a fost de 13,6 miliarde de euro pentru livrari si de 22,9 miliarde de euro pentru achizitii, reprezentand 72% din totalul exporturilor si 71% din totalul importurilor.Aderarea la UE a sprijinit cresterea importurilor si a exporturilorPotrivit INS, cresterea accentuata a importurilor de bunuri, in special a achizitiilor intracomunitare, a fost influentata de introducerea de la 1 ianuarie 2007 a sistemului de comert general (Intrastat), unde bunurile se inregistreaza in totalitate la trecerea frontierei si nu la punerea in libera circulatie, cum se proceda anterior si cum se realizeaza in prezent comertul Extrastat. De asemenea, o alta influenta pozitiva a avut-o incheierea in 2007 a regimurilor vamale incepute inainte de data aderarii, prin Autoritatea Nationala a Vamilor, in principal pentru bunurile introduse temporar in antrepozite vamale si zone libere.
In privinta cresterilor inregistrate la exporturi, INS apreciaza ca majorarea s-a datorat evolutiei ascendente a exporturilor de produse petroliere (cu 40% fata de primele opt luni din 2006), precum si de scaderea continua a operatiunilor de prelucrare activa (lohn) la produsele textile.Cursul leu-euro a schimbat dinamica valorilorDeficitul comercial in perioada 1 ianuarie - 31 august 2007 a fost de 43,9 miliarde lei (13,3 miliarde euro), cu 14,2 miliarde lei (4,9 miliarde euro) mai mult decat in perioada corespunzatoare din anul 2006.
Diferenta intre dinamica determinata pe baza valorilor exprimate in lei si cea determinata din valori exprimate in euro este urmarea aprecierii monedei nationale in lunile din perioada 1 ianuarie - 31 august 2007, cu valori ce se situeaza in intervalul de 3,9% - 12,3% fata de lunile corespunzatoare din anul 2006.
Sursa datelor pentru comertul extracomunitar din partea Autoritatii Nationale a Vamilor, prin colectarea si prelucrarea declaratiilor vamale de export si import, iar pentru comertul intracomunitar declaratiile statistice Intrastat colectate de INS de la operatorii economici ce au realizat schimburi intracomunitare de bunuri care au indeplinit conditiile stipulate in Legea nr. 422/2006. Gradul de colectare a datelor Intrastat a fost de peste 96% atat pentru introduceri, cat si pentru expedieri intracomunitare de bunuri, din volumul total al introducerilor si respectiv al expedierilor intracomunitare de bunuri. Pentru restul de 4%, reprezentand valoarea comertului sub pragurile Intrastat si nonraspunsuri, au fost realizate estimari de date.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.