Principala tinta a creationistilor de astazi, dintre care majoritatea sunt crestini si musulmani, este educatia. Ei sunt hotarati, noteaza rezolutia Adunarii Parlamentare, sa obtina introducerea ideilor lor in programa stiintifica scolara. Dar, afirm
Principala tinta a creationistilor de astazi, dintre care majoritatea sunt crestini si musulmani, este educatia. Ei sunt hotarati, noteaza rezolutia Adunarii Parlamentare, sa obtina introducerea ideilor lor in programa stiintifica scolara. Dar, afirma fara dubii documentul, creationismul nu poate pretinde statutul de disciplina stiintifica nici in ultima lui varianta a creatiei inteligente (intelligent design). Negarea teoriei evolutiei imbratisata de lumea moderna ar putea avea consecinte negative la nivelul global al societatii. Combaterea bolilor infectioase, constientizarea a ceea ce inseamna declinul biodiversitatii, intelegerea consecintelor pe care le au schimbarile climatice ar fi afectate daca sunt negate mecanismele evolutiei. In acest sens, recunoasterea caracterului fundamental stiintific al teoriei evolutiei este cruciala pentru societatile de astazi si, in particular, pentru democratii. Iata motivul pentru care teoria evolutia trebuie sa joace un rol central in educarea elevilor.
Creationismul e o doctrina de natura religioasa. Nu punerea in discutie a credintelor este scopul rezolutiei. Problema rezida in pericolul incercarii de a prezenta o credinta drept stiinta, iar aceasta are legatura mai curand cu extremismul religios si, in final, cu extremismul politic. Avocatii creationismului strict vor, de fapt, sa inlocuiasca democratia cu teocratia.
Ca urmare, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a cerut statelor membre sa apere si sa promoveze cunoasterea stiintifica, sa dea atentie studiului fundamentelor cunoasterii, sa faca stiinta care se preda elevilor mai intuitiva, mai atractiva, mai conectata la ce se intampla in lumea contemporana. In particular, sa se opuna ferm prezentarii creationismului ca o idee stiintifica si sa se opuna intentiilor de a introduce idei creationiste in alte discipline decat educatia religioasa propriu-zisa. Teoria evolutiei trebuie sa ramana teoria stiintifica de baza in programa scolara.
Ce explica emotia care a dus la mobilizarea Consiliului Europei impotriva creationismului? Cauzele vin din mai multe directii. In primul rand, extraordinara ascendenta a ideilor creationiste si, in particular, a ceea ce se numeste intelligent design, sub Administratia Bush. America incepe sa-si exporte obsesia pe vechiul Continent. Dar schimbarea atmosferei religioase are radacini si in Europa. Astazi, fundamentalismul islamic pare sa se simta acasa la Amsterdam, Berlin, Londra si Paris. Radicalismul catolic din Polonia tulbura periodic consensul european. In sfarsit, obscurantismul ortodox din noile tari integrate s-a aliat celui grecesc, care daduse de cap deseori institutiilor europene. In raport cu noile evolutii, rezolutia Adunarii Parlamentare privind creationismul nu reprezinta decat o reactie modesta. Europa inca subevalueaza presiunile teocratice care ii ameninta, ca nimic altceva, demnitatea si identitatea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.