Costurile conflictelor din perioada 1990-2005, care au afectat 23 de state africane, se ridica la circa 300 de miliarde de dolari, echivalentul ajutorului international destinat intregului continent pe aceeasi perioada, potrivit unui studiu publicat
Costurile conflictelor din perioada 1990-2005, care au afectat 23 de state africane, se ridica la circa 300 de miliarde de dolari, echivalentul ajutorului international destinat intregului continent pe aceeasi perioada, potrivit unui studiu publicat joi de organizatia umanitara Oxfam, relateaza AFP. MULTI BANI. "Costurile conflictelor pe continentul african sunt de aproximativ 300 de miliarde de dolari intre 1990 si 2005. Aceasta suma este echivalentul sumei primite in cadrul ajutorului international pe aceeasi perioada", se arata in studiul realizat de Oxfam International, impreuna cu Reteaua de interventie internationala in armamentul usor (RAIAL) si organizatia neguvernamentala Saferworld. Documentul, intitulat "miliardele care lipsesc Africii", arata ca in medie, un razboi, un razboi civil sau o revolta antreneaza o scadere cu 15 la suta a activitaatii economice. In perioada 1990-2005, 23 de state africane au fost implicate in diferite conflicte. "Continentul pierde astfel o suma medie de 18 miliarde de dolari pe an din cauza conflictelor armate", se arata in raport. "Aceasta suma ar putea rezolva criza virusului HIV/Sida, ar putea combate tuberculoza si malaria sau ar putea rezolva problemele cauzate de lipsa apei potabile, igiena si educatie", a declarat Irungn Houghton, consilier pentru politica africana al organizatiei Oxfam International. COMERT. Joseph Dube, coordonator al RAIAL in Africa subliniaza ca aceste conflicte au "un impact economic devastator" din cauza "comertului international de arme si al nivelului alarmant al suferintelor pe care acesta le provoaca. Fac un apel insistent la toate guvernele statelor africane si ale celor producatoare de arme sa sprijine un tratat solid si eficient pe tema armelor. Fara aceasta reglementare, costul suferintelor suportate de cetatenii africani va continua sa fie imens", a adaugat el.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.