Anchetati inca din 1999, sotii Costea au fost trimisi in 2006 in fata tribunalului corectional de catre judecatorul de instructie Henri Pons. In varsta de 57 de ani, Costea este banuit de justitia franceza ca ar fi deturnat circa 50 de milioane de fr
Anchetati inca din 1999, sotii Costea au fost trimisi in 2006 in fata tribunalului corectional de catre judecatorul de instructie Henri Pons. In varsta de 57 de ani, Costea este banuit de justitia franceza ca ar fi deturnat circa 50 de milioane de franci (7,6 milioane de euro), in beneficiul propriu sau al unor demnitari romani, dar si pentru finantarea campaniilor din 1992 si 1996 ale fostului presedinte Ion Iliescu. "Este un proces interesant, pentru clarificarea moravurilor politice romanesti din anii '90", a apreciat avocatul lui Costea, Francois Esclantine, citat de Mediafax. Incepand de ieri, tribunalul a abordat problema relatiilor comerciale dintre Costea, responsabil al mai multor societati din Franta, si guvernul roman sau companii romanesti apropiate de putere din acea vreme. Printre contractele incriminate se numara si editarea unei carti de promovare a Romaniei, intr-un contract de 5,7 milioane de dolari, sau livrarea a 752.000 de tone de carburanti, in valoare de 137 de milioane de dolari. Conform acuzarii, o parte din sumele incasate din Romania au fost folosite in folosul propriu al lui Costea si a sotiei acestuia, in timp ce o alta parte a fost transferata unor personalitati romane sau a fost utilizata pentru finantarea campaniilor prezidentiale ale lui Ion Iliescu. Potrivit Mediafax, in timp ce Iliescu afirma acum ca abia il cunoaste pe acuzat, Costea a prezentat ieri fotografii in care apare, in diverse ocazii, alaturi de fostul presedinte.
Caz clasat
Scandalul a izbucnit odata cu aparitia, in mai 2000, in cotidianul Le Parisien a unui articol intitulat "Un judecator francez ancheteaza la Bucuresti". In material se afirma ca judecatorul francez Henri Pons a plecat la Bucuresti pentru a ancheta un caz de spalare de bani in care ar fi fost implicate o serie de personalitati politice romanesti care au avut legaturi cu omul de afaceri francez de origine romana, Adrian Costea. Anchetatorii doreau sa afle amanunte legate de editarea, de catre una dintre firmele lui Costea, a albumului "Eterna si fascinanta Romanie", precum si de anumite afaceri cu produse petroliere. Autoritatile franceze venite la Bucuresti au confirmat la acea vreme ca doreau sa-i audieze, ca martori Teodor Melescanu, Razvan Temesan si altii. In acest caz, singura persoana trimisa in judecata in Romania a fost Razvan Temesan, fostul presedinte al Bancorex, care sustinea ca a fost un "prestator de servicii" in afacerile derulate de Adrian Costea. Dupa doi ani, Tribunalul Bucuresti a decis restituirea dosarului la Parchet pentru refacerea urmaririi penale. Temesan a solicitat instantei Tribunalului Bucuresti restituirea dosarului "Albumul", pe motiv ca, pe parcursul cercetarii, i-ar fi fost incalcat dreptul la aparare si nu i-ar fi fost adus la cunostinta materialul de urmarire penala. In 18 aprilie 2002, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis scoaterea de sub urmarire penala a persoanelor vizate in acest dosar, clasandu-se astfel cazul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.