Este un talmacitor al versului romanesc. In muzica lui, Cuvantul este esential, dupa modelul divin: "La inceput a fost Cuvantul si Cuvantul era cu Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul".


Tudor Gheorghe este in primul rand un maestru al
Este un talmacitor al versului romanesc. In muzica lui, Cuvantul este esential, dupa modelul divin: "La inceput a fost Cuvantul si Cuvantul era cu Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul".


Tudor Gheorghe este in primul rand un maestru al rostirii cuvintelor. Pe care le canta oamenilor, incercand sa restaureze traseul spre Dumnezeu. Canta din datorie, dar mai ales din nevoia imperioasa de a canta. Canta versuri si rosteste cantece.


MEMORIE FENOMENALÅ. Iata ce spune "impricinatul": "Nu stiu daca am avut cine stie ce mare talent. La inceput, aveam chiar un glascior modest. Cu munca insa, am reusit sa ajung la performantele profesioniste la care sunt acum. Genul pe care il fac nu-l face absolut nimeni. Mi s-a spus ca reprezint muzica folk, etno, dar n-are nici o legatu-ra. Nimeni n-a inteles ca Tudor Gheorghe nu este decat un talmacitor al versului romanesc". Primul care l-a inteles a fost Eugen Barbu: "Tudor Gheorghe are o memorie fenomenala si asta explica cum a putut sa indeplineasca raptul fara a trezi banuieli, pentru ca atat cat ii stim, batranii lautari cad la banuiala cand sunt fotografiati pe hartie. Intr-o emisiune am putut auzi de la acest menestrel varianta cea mai cutre-muratoare a «Mioritei» si niste cantece haiducesti cum nu mai aflasem".


IN PERICOL. "Face muzica populara pe genul trubadurului. E o forma aparte! Nu poti sa-l pui pe Tudor Gheorghe alaturi de cantaretii de muzica populara. El este altceva", socoteste Vasile Menzel. Cum a trecut domnul Tudor de la chitara la cobza? "Am avut un dialog pe tema asta cu «tovarasul» Dumitru Popescu, zis Dumnezeu. El m-a obligat sa invat la cobza. M-a chemat intr-o seara la el si m-a intrebat ceva formidabil: «Tovarasua€™ Tudor - zice - , cati chitaristi sunt mai buni decat dumneata, in Europa?». Zic: «Toti». «Dar vreun cobzar mare stii?». «Nu». Mi-a spus apoi ca folclorul romanesc se duce de rapa, ca e in pericol de disparitie si ca trebuie facut ceva... Uite cine-mi spunea mie lucrurile astea: ideologul Partidului Comunist! Ce mai, mi-a dat de inteles ca n-am incotro, trebuie sa invat la cobza... E un instrument greu de invatat. Eu sunt - am mai spus-o - cobzarul generatiilor din era calculatoarelor..."


In celulaIlie Tudor (tatal lui Tudor Gheorghe) a urmat "studiile" la "facultatea neagra", alaturi de parintele Staniloaie, Nechifor Crainic, Radu Gyr, Petre Tutea etc. Nea Ilie (foto) a stat sapte ani inchis la Aiud: "Am fost unul dintre cei 70 de olteni angajati de Codreanu la o pravalie legionara. L-am cunoscut bine pe co-mandant, am dormit si cu el in pat... Am fost acuzat ca am facut o miscare sa rastorn guvernul prin violenta. Am fost pedepsit sa fac 29 de ani de puscarie. Eram directorul caminului cultural, conduceam corul UTC si mergeam la biserica. De aici mi s-a tras". "M-au prins batand la Morse poezia «Cu Iisus in celula». Am stat 40 de zile la izolare, fara pat, doar pe ciment. Pe mine m-au salvat tineretea, educatia legionara si compania. Oricat ai fi de redus, cand stai langa un pom verde, inverzesti si tu", marturiseste dascalul din Podari.


Este ca o casa cu toate ferestrele si usile deschiseSub nici o forma Georgeta Loch n-a vrut sa se casatoreasca cu "pustiul" Tudor Gheorghe. "Cand a plecat la armata ne-am luat adio! Ce adio! M-am dus dupa el la Bacau. Ne-am casatorit legal abia dupa ce s-a nascut Adrian", povesteste sotia domnului Tudor Gheorghe. Si uite asa, dupa 40 de ani de casnicie, doamna isi cunoaste foarte bine partenerul: "Tudor este ca o casa cu toate ferestrele si usile deschise. Il are pe Dumnezeu deasupra lui, iar eu sunt omul de langa el.
Tudor este un roman la el acasa, oriunde s-ar afla".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.