Guvernul a aprobat, ieri, proiectul legii bugetului pentru 2008, fiind considerat de Executiv ca "Bugetul dezvoltarii Romaniei". Prin adoptarea in aceasta saptamana a proiectului de buget, Guvernul a reusit sa respecte termenul limita de 15 octombri
Guvernul a aprobat, ieri, proiectul legii bugetului pentru 2008, fiind considerat de Executiv ca "Bugetul dezvoltarii Romaniei". Prin adoptarea in aceasta saptamana a proiectului de buget, Guvernul a reusit sa respecte termenul limita de 15 octombrie, prevazut de Legea finantelor publice pentru transmiterea acestuia in Parlament. Legea finantelor publice prevede ca Ministerul Economiei si Finantelor trebuie sa depuna la Guvern legile bugetului si proiectele de bugete (buget de stat, de asigurari sociale, de sanatate, locale) pana cel tarziu pe 30 septembrie. Potrivit aceluiasi act normativ, Guvernul trebuie sa inainteze Parlamentului proiectele de bugete, pana pe 15 octombrie, iar, in cazul in care Guvernul respecta termenele impuse de lege, Parlamentul are obligatia sa aprobe bugetul pana pe 15 decembrie.
Fara taxe si impozite suplimentare
Potrivit Guvernului, una dinte trasaturile definitorii ale bugetului pe anul viitor vizeaza mentinerea unei politici fiscale stimulative. "Nu este prevazuta nici o majorare de taxe si impozite. Nu vor fi introduse impozite noi", a precizat primul-ministru. Potrivit proiectului de buget pentru 2008, veniturile bugetului general consolidat vor insuma 174,2 miliarde lei, reprezentand 39,6% din Produsul Intern Brut (PIB), iar cheltuielile vor fi de 186,2 miliarde lei, respectiv 42,3% din PIB. Deficitul bugetului consolidat va fi de 2,7% din PIB, la acelasi nivel cu deficitul estimat pe 2007. Programul bugetar pentru 2007 a stabilit un deficit de 2,8% din PIB, venituri de 143,8 miliarde lei si cheltuieli de 154,5 miliarde lei. Potrivit cifrelor prezentate de seful Guvernului, produsul intern brut va creste anul viitor la 440 miliarde lei (138 miliarde euro), reprezentand un PIB pe cap de locuitor de 7000 euro, estimandu-se, pentru in 2008, crestere economica de 6,5%, inflatie de 3,8%, iar deficitul contului curent de 13,3%. Cheltuielile bugetului de stat vor depasi 80 miliarde lei, iar cele ale bugetului de asigurari sociale se vor ridica la peste 32 miliarde lei. Cheltuielile fondului unic de sanatate vor fi de 16,7 miliarde lei.
Suficient pentru toata lumea
"Este un buget al dezvoltarii Romaniei. Elementele definitorii ale bugetului sunt faptul ca raspunde intereselor tuturor categoriilor sociale si corespunde cerintelor de dezvoltare a Romaniei", a aratat Tariceanu, in deschiderea prezentarii bugetului pentru anul viitor, enuntand totodata directiile prioritare: Educatia, Transporturile si infrastructura, Cercetarea, Sanatatea, Agricultura si pensiile. Tariceanu a anuntat ca educatia va primi 6% din PIB, in 2008, cu 27% mai mult decat in acest an, cercetarea 0,7 din PIB, iar transporturile 4% din PIB.
Fondurile alocate transporturilor sunt cu 14% mai mari decat anul trecut si vor fi utilizate pentru inceperea lucrarilor pe Coridorul IV pan-european, centurile localitatilor aflate pe acest coridor. De asemenea, banii vor fi utilizati pentru lucrarile la autostrada Transilvania, pentru ultimul tronson al Autostrazii A2 - Cernavoda-Constanta, si pentru Autostrada Bucuresti-Brasov, portiunile Bucuresti-Campina si Campina-Predeal. Sanatatea va beneficia de 4,5% din PIB, ceea ce "inseamna peste un 1,3 miliarde de euro in plus anul 2008", a aratat Tariceanu. Fondurile vor fi utilizate pentru programul de constructie a 8 spitale regionale si a 20 de spitale judetene, pentru dotarea unitatilor spitalicesti cu aparatura de inalta performanta si achizitionarea de aproximativ 1150 ambulante noi.
Fondurile alocate pentru agricultura, silvicultura, piscicultura si vanatoare reprezinta 2,7% din PIB, fiind majorate cu 13% comparativ cu finantarile din acest an. (Corina SCARLAT)
Negocieri cu pesedistii ostili lui Geoana
Premierul Tariceanu si apropiatii acestuia din conducerea PNL au demarat o serie de negocieri cu pesedistii in vederea adoptarii Bugetului de Stat, ne-au precizat surse de la varful PNL. De altfel, liberalii se gandesc la o formula de cooptare a unor lideri influenti ai social-democratilor, in vederea sustinerii proiectelor majore ale Cabinetului Tariceanu.
Surse ne-au explicat ca primul-ministru a dispus formarea unor echipe de negociere pe problema Bugetului, liberalii urmand sa poarte discutii cu presedintii comisiilor parlamentare si cu reprezentantii celorlalte partide parlamentare. "Negocierile cu PSD sunt prioritare. Bugetul trebuie sa treaca. Trebuie sa ne intelegem din timp cu pesedistii, pe marginea amendamentelor la buget elaborate de PSD", ne-a declarat un vicepresedinte liberal.
Totodata, liberalii incearca sa isi atraga sprijinul liderilor PSD, aflati in dizgratia lui Mircea Geoana, scontand ca acestia sa sprijine Cabinetul Tariceanu in fata oficialilor europeni de la Bruxelles, ne-au explicat aceleasi surse. Astfel, primul-ministru a recunoscut ca s-a intalnit cu fostul negociator-sef al Romaniei in relatia cu UE, Vasile Puscas, si cu deputatul PSD Alin Teodorescu, sustinand ca cei doi pesedisti sunt "oameni de calitate" pentru care "se va cauta o formula pentru a fi integrati in problematica europeana". Tariceanu s-a aratat deranjat de faptul ca presa a titrat ca ar fi fost "consiliat" de cei doi pesedisti, dar a marturisit ca a tinut sa poarte o discutie cu niste "specialisti". Daca primul-ministru s-a intalnit cu Puscas si Teodorescu, "coincidenta" face ca presedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu, a avut o intrevedere cu ex-premierul Adrian Nastase, un alt "prieten" al lui Mircea Geoana.
Strategia de la motiune, folosita si la Buget
Surse liberale ne-au precizat ca exista un curent de opinie in PNL potrivit caruia, in eventualitatea in care Adrian Nastase ar reusi sa revina in fruntea PSD prin mazilirea lui Geoana, liberalii ar trebui sa se afle in relatii calde cu noii lideri. Strategia liberala a fost demarata si la Senat unde, potrivit surselor, Puiu Hasotti a avut o intrevederea cu presedintele pesedist al acestei Camere, Nicolae Vacaroiu. Sursele citate ne-au explicat ca liderii PNL incearca trecerea Bugetului de Stat prin aceleasi metode prin care au reusit dinamitarea motiunii de cenzura a PSD: negocieri directe cu pesedistii ostili lui Mircea Geoana. Aceasta in conditiile in care, in urma reuniunii pesediste de la Brasov, Mircea Geoana, Titus Corlatean, Liviu Dragnea, Dan Nica si Ilie Sarbu au hotarat sa refuze orice colaborare cu PNL si sa mearga pe mana democratilor lui Emil Boc. Cu toate acestea, social-democratii se confrunta cu presiunile venite din partea liderilor din teritoriu si a primarilor PSD care doresc o intelegere cu PNL, in vederea acapararii unor fonduri pentru administratia publica locala in anul electoral 2008. (Razvan GHEORGHE)
Punct de pensie de 581 de lei
Proiectul bugetului aloca cele mai mari sume, reprezentand 11,9% din PIB, pensiilor si asistentei sociale, cu 30,5% mai mult decat fondurile alocate anul trecut. Aceasta crestere va permite plata majorata a punctului de pensie - de la 416 lei la 1 septembrie 2007 la 581,3 lei la 1 ianuarie 2008. Fondurile alocate asistentei sociale vor permite, de asemenea, plata majorata a alocatiei pentru copii de la 25 lei/luna la 32 lei/luna. Executivul estimeaza ca in 2008, castigul salarial mediu brut va creste cu 12,3% - de la 1380 lei in 2007 la 1550 lei in 2008. Tariceanu a afirmat, de asemenea, ca numarul mediu de salariati va creste cu 2%, iar rata somajului va scadea la 4,3% (de la 4,4% rata estimata pe 2007 si 5,2% rata inregistrata pe 2006). Rata inflatiei se estimeaza ca va fi redusa la 3,8%. "Am decis sa continuam politica de diminuare a obligatiilor catre buget prin reducerea contributiilor de asigurari sociale pe parcursul anului viitor cu 6 puncte procentuale cumulat angajat si angajator", a spus primul-ministru. Conform proiectului bugetului de asigurari sociale, contributiile de sanatate, pensii si somaj vor fi diminuate in cursul anului 2008 cu 1,5% pentru angajat si 4,3% pentru angajator, in trei etape. Reducerea cumulata la cele doua categorii, in timpul anului, va fi de 2% de la 1 ianuarie, 1% de la 1 iulie si 2,3% de la 1 decembrie 2008. (C. SCARLAT)
Rectificarea pentru majorarea pensiilor
Rectificarea bugetului de asigurari sociale pentru majorarea valorii punctului de pensie cu 30%, de la 1 noiembrie, nu afecteaza bugetul de stat, banii provenind exclusiv din resurse generate de cresterea veniturilor si de cresterea economica, a declarat, Calin Popescu Tariceanu. Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de asigurari sociale, astfel incat valoarea punctului de pensie sa creasca, de la 1 noiembrie, cu 30%. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a anuntat, saptamana trecuta, ca excedentul bugetului de pensii este estimat la 1,1 miliarde lei (300 milioane euro) pentru inchiderea executiei anului 2007. Pe baza acestei estimari, Pacuraru a precizat ca de la 1 noiembrie valoarea punctului de pensie va creste de la 416 lei la 541 lei. Salariul mediu brut estimat pentru luna noiembrie este de 1443 lei, ceea ce inseamna ca punctul de pensie va reprezenta 37,5% din acesta. De la 1 ianuarie, Pacuraru a spus ca se va mai acorda o crestere de 7,4% a punctului de pensie, care va urca
de la 541 la 581,3 lei.
PSD se va impune
Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a anuntat ieri ca, in conditiile in care, la dezbaterile din Parlament asupra proiectului bugetului de stat pe 2008, PSD va reusi sa isi impuna cele trei-patru probleme prioritare, ii este greu sa creada ca social-democratii nu vor vota acest buget. "In conditiile in care vom reusi sa ne impunem programele noastre, sunt trei patru probleme prioritare pe care le avem, imi este foarte greu sa cred ca nu vom vota in final bugetul de stat", a sustinut Vacaroiu. El a aratat ca PSD considera ca "dezbaterea proiectului de buget este ca si o motiune, si in conditiile in care bugetul nu trece, Guvernul va cadea", iar partidul "va actiona sigur, cu mare responsabilitate". "Ganditi-va si la implicarile caderii Bugetului, ce inseamna caderea Guvernului, intram pe 60 de zile, doua Guverne succesive, iar asta inseamna martie, aprilie anul viitor. Si pana atunci sa functionam provizoriu pe acea prevedere pe care o cunoasteti foarte bine, la nivel bugetului pe 2007, in anumite limite", a precizat Nicolae Vacaroiu.
(Razvan GHEORGHE)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.