Analistii: Inflatia la finele anului va depasi 5%
"Majorarea dobanzii-cheie este inevitabila"Analistii economici devin din ce in ce mai neincrezatori ca inflatia din acest an nu va trece de limita superioara a intervalului de variatie stabilit d
Analistii: Inflatia la finele anului va depasi 5%
"Majorarea dobanzii-cheie este inevitabila"Analistii economici devin din ce in ce mai neincrezatori ca inflatia din acest an nu va trece de limita superioara a intervalului de variatie stabilit de Banca Nationala a Romaniei, de 3-5%, tinand cont de cresterea preturilor inregistrata in primele luni ale lui 2007. Totodata, acestia se asteapta ca banca centrala sa majoreze nivelul dobanzii de politica monetara in urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie care va avea loc la finele acestei luni.
Inflatia a inregistrat in septembrie o crestere cu 1,08%, fata de 0,86% in luna precedenta, pe fondul scumpirii alimentelor, transporturilor si telefoniei, iar rata inflatiei din ultimele 12 luni a depasit pragul de 6%, pentru prima data din august 2006, potrivit Institutului National de Statistica.
"Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (octombrie 2006 - septembrie 2007) fata de precedentele 12 luni (octombrie 2005 - septembrie 2006) determinata pe baza IPC este de 4,3%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,4% pe total", se arata intr-un comunicat al INS.Anghel: Sunt sanse mari sa se depaseasca nivelul de 5%"Cred ca nu ne vom incadra in intervalul de variatie stabilit de banca centrala. Acum, analizand la cald aceasta situatie, imi dau seama ca sunt sanse mari sa se depaseasca nivelul de 5%", a declarat Lucian Anghel, economist sef in cadrul departamentului de cercetare si strategie al BCR.
Totodata, Anghel considera ca sunt sanse ca inflatia sa isi continue cresterea si in octombrie (octombrie 2006 - octombrie 2007) si sa depaseasca nivelul de 6,03% inregistrat in septembrie. Desi vede o scadere a ratei inflatiei in lunile noiembrie si decembrie, Anghel spune ca sunt sanse mici ca inflatia sa coboare la finele anului sub 5%, avand in vedere socul care s-a manifestat in piata. Anghel afirma ca datele INS privind inflatia au luat toata piata prin surprindere, iar economistii vor fi nevoiti sa isi refaca prognozele.
"Exista o probabilitate din ce in ce mai mare ca inflatia de la sfarsitul acestui an sa depaseasca 5%", a spus Florin Catu, director in Trezoreria ING Bank Romania, potrivit Mediafax.
Mai mult, Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare in cadrul Raiffeisen Bank Romania, crede ca inflatia de la finele anului s-ar putea apropia chiar de pragul de 6% si ca doar o apreciere puternica a monedei nationale ar putea determina o inflatie mai redusa la finele lui 2007.
Totodata, Dragos Cabat, vicepresedinte al CFA Romania, a mentionat ca nu mai poate fi vorba de un proces de dezinflatie in lunile urmatoare, lucru care ar permite incadrarea inflatiei in tinta BNR, avand in vedere, pe langa ceilalti factori, discutiile privind majorarea pensiilor in luna noiembrie."Cresterea dobanzii de politica monetara este inevitabila"Analistii spun ca o majorare a dobanzii de politica monetara in cadrul sedintei Consiliului de Administratie al BNR programata pentru sfarsitul lunii octombrie este iminenta, avand in vedere nivelul inregistrat de inflatie in luna septembrie.
"Chiar si inainte ma asteptam la o crestere a ratei dobanzii de 0,5%. Cred ca este cert ca acum nu mai exista loc de asteptare. Este neaparat nevoie de o crestere a dobanzii", a declarat agentiei Mediafax Ionut Dumitru.
"Şocul inflationist va duce la o majorare a dobanzii de politica monetara de catre banca centrala in cadrul urmatoarei sedinte a Consiliului de Administratie. E posibil ca dobanda-cheie sa creasca cu peste 0,25%, chiar 0,5%", a spus Anghel. De asemenea, Florin Citu e de parere ca o majorare a dobanzii de politica monetara este inevitabila, momentul depinzand de cat de mult este pusa in pericol inflatia pe 2008.
Potrivit raportului Danske Bank dat publicitatii ieri, accentuarea inflatiei in septembrie pune BNR sub presiune pentru a lua masuri de combatere a inflatiei, ceea ce garanteaza inasprirea politicii monetare.Leul s-ar putea apreciaMajorarea dobanzii-cheie de catre BNR va duce inevitabil la o apreciere a monedei nationale. Leul va urma un trend de apreciere, insa nu una liniara, ci una cu fluctuatii relativ consistente, datorate mai multor factori interni si externi, a spus economistul-sef al BCR.
Publicarea datelor privind inflatia anuala din septembrie, care a "sarit" semnificativ din tinta bancii centrale, a intarit ieri leul. "Datele privind inflatia, care a fost mai mare decat se estima, cresc probabilitatea ca BNR sa urce dobanda la urmatoarea sedinta, ceea ce ar face si mai atractive plasamentele pe leu", a spus dealerul Bancii Transilvania, Florin Bota, pentru NewsIn.
Cursul afisat miercuri de Banca Nationala a Romaniei, de 3,3185 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu 365 lei vechi (1,08%) fata de euro, de la 3,3550 lei/euro, cat era ieri.
Ţinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR pentru acest an este de 4%, cu o banda de variatie de plus/minus un punct. Banca centrala a anuntat pentru 2008 o tinta de 3,8%, plus/minus un punct, iar pentru 2009 centrul tintei a fost stabilit la 3,5%. In ultimul raport asupra inflatiei, din luna august, BNR a revizuit in crestere cu 0,2 puncte prognoza de inflatie pentru 2007, de la 3,7% la 3,9%, si in scadere cu 0,5 puncte prognoza de inflatie pentru 2008, de la 4,2% la 3,7%.
Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in crestere inflatia de la sfarsitul acestui an, de la 4,2%, la 4,5%, in prognoza preliminara de toamna. Cu toate acestea, Ion Ghizdeanu, presedintele CNP, a declarat ieri pentru Mediafax ca institutia va recurge la o noua revizuire in crestere a estimarilor privind inflatia din acest an si din 2008, avand in vedere cresterea preturilor din intervalul ianuarie-septembrie. "Avand in vedere evolutia inflatiei, peste prognoza, vedem o reevaluare pentru toamna", a afirmat Ghizdeanu, precizand ca tinand cont de evolutia de pana acum a preturilor situarea inflatiei sub 5% ar fi "putin probabila".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.