Ministrul Finantelor si-a reafirmat sprijinul pentru decizia ca Declaratia de profit sa fie vizata de consultanti fiscali. El vrea sa „umple piata" cu aceasta specializare.Vosganian a evitat sa
discute despre
conflictul de interese
al sefului Fiscului Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a gasit o solutie halucinanta pentru nemultumirea firmelor in legatura cu suprasemnarea Declaratiei de profit de catre un consultant fiscal: organizarea mai multor concursuri, astfel ca numarul consultantilor sa creasca mai repede. Cotidianul a scris ieri ca seful Fiscului, Daniel Chitoiu, a modificat Codul de procedura fiscala si a instituit obligativitatea ca toate firmele care completeaza Declaratia de profit (cunoscuta sub numele de Formularul 101) sa obtina si semnatura unui consultant fiscal. Insa multi dintre oficialii Ministerului Finantelor, inclusiv Chitoiu si Adrian Cucu, seful Garzii Financiare, au atestat de consultanti fiscali, avind astfel viitorul asigurat dupa incheierea mandatului. „Cercetind argumentele sefului ANAF, Daniel Chitoiu, cred ca este cazul ca masura sa fie sustinuta. Propunem Camerei Consultantilor sa faca mai des concursuri pentru obtinerea atestatului de consultant fiscal. Sa fie destui pe piata", ne-a raspuns ieri Vosganian, intrebat fiind daca are de gind sa renunte la aceasta masura, calificata de mediul de afaceri drept neliberala.

Chitoiu a argumentat ca introducerea obligativitatii semnarii Declaratiei de profit de catre un consultant fiscal a fost provocata de desele neconcordante dintre bilanturile contabile si declaratiile anuale de profit. „Consultantul fiscal este o masura de evitare a depunerii declaratiilor anuale cu erori. De foarte multe ori, datele din declaratie nu coincid cu cele din evidenta contabila. Aceasta va fi treaba consultantului fiscal. Firmele depun si trei declaratii rectificative pe an si de aceea baza noastra de date are de suferit", a spus Chitoiu. Propunerea lui Vosganian are toate sansele sa fie luata in serios, pentru ca institutia care creeaza si apoi ii protejeaza pe consultantii fiscali este condusa chiar de Daniel Chitoiu si in plus este coordonata de Ministerul Finantelor.

Intrebati in ce tara s-a mai vazut un asemenea fel de legislatie, expertii Ministerului Finantelor, mai precis Daniel Chitoiu, ne-au transmis printr-un consilier ca „semnatura consultantului fiscal se practica in Germania", fara sa ofere detalii. Alt exemplu nu a mai dat. Germania are cel mai complicat sistem fiscal din lume, lucru recunoscut la scara globala. De aceea firmele care activeaza in Germania apeleaza de bunavoie la un consultant fiscal.

Pe linga firme, care vor fi nevoite sa scoata bani din buzunar pentru acesti consultanti, au de suferit si contabilii acestora. „S-a intrat abuziv in profesia contabililor. Finantele pur si simplu au amputat un drept al expertului contabil atunci cind au introdus aceasta prevedere. Dupa ani de pregatire si examene extrem de dificile, semnatura expertului pe un bilant nu face doi bani daca linga ea nu este si cea a unui consultant fiscal, care a dat un singur examen, sau, in cazul unor functionari din Finante, un interviu", ne-a declarat ieri Emil Florita, directorul executiv al Corpului Expertilor Contabili (CECCAR) Bucuresti.

Opinia oficialului CECCAR este cu atit mai interesanta cu cit acesta a absolvit deja examenul de consultant fiscal. „In alta ordine de idei, aceasta prevedere este cit se poate de inutila. Majoritatea firmelor nu au nevoie de nici un consultant fiscal, ajungindu-le expertul contabil pentru a-si pune bilantul in ordine. Trebuie stiut ca oricare expert fiscal, pentru a-si pastra viza CECCAR, este obligat ca in fiecare an sa faca 40 de ore de pregatire exclusiv pe noutatile fiscale. Astfel, ei sint la curent cu absolut orice chestiune inedita din legislatia fiscala", a continuat Florita. Totodata, expertul a spus ca niciunde in Europa n-a intilnit un sistem care sa oblige firmele sa apeleze la un consultant fiscal. El a mai adaugat ca membrii institutiei se vor stringe zilele acestea pentru a hotari modul de atacare a noilor prevederi date de Finante.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a cerut ieri Finantelor sa formuleze, si sa o faca foarte clar, obligatiile consultantului fiscal, raspunderea civila si cea penala a acestuia. „Nu cred ca vor fi multi care vor vrea sa mai fie consultanti fiscali daca li se pune pe umeri si responsabilitate", ne-a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR. In prezent, consultantii fiscali iesiti de la examenul tinut la Finante pot semna fara sa raspunda in fata vreunei legi.

O lista completa a expertilor contabili gasiti pe www.cotidianul.ro/select