Apogeul crizei creditelor ipotecare va fi atins in 2009, iar pagubele totale ar putea ajunge la 150 miliarde dolari.
Totusi pietele emergente vor mentine rata de crestere a economiei globale la un nivel ridicat, a estimat agentia de rating Standard&Poor's, citata de Reuters.
Economia globala va avansa in acest an cu 3,6%, iar in 2008 cu 3,5%, a preconizat agentia internationala, citata de Mediafax. Economia SUA va creste, atat in 2007, cat si in 2008, cu o rata de 2%.
"Cresterea economica la nivel global va ramane puternica in ciuda slabiciunilor economiei SUA, in special pe pietele emergente, datorita nivelului bun al consumului pe plan local si exporturilor mari catre pietele din afara Statelor Unite", se arata intr-un comunicat S&P.
Evolutia este sustinuta si de faptul ca incetinirea economiei americane este concentrata asupra sectorului locuintelor, care are o influenta redusa asupra importurilor, se mai arata in comunicat. Davis Wyss, economist sef la S&P, a declarat ca sectorul locuintelor a reprezentat principala slabiciune a economiei SUA, iar criza creditelor ipotecare riscante nu s-a incheiat inca, desi evolutia burselor a dat aceasta impresie.
"Credem ca sistemul locuintelor din SUA nu va atinge nivelul minim pana in iarna. Credem ca pierderile inregistrate de acest sector nu vor inregistra valoarea maxima pana in 2009", a adaugat Wyss.
Wyss a comentat ca sectorul imobiliar american va continua sa scada si va urma inca un an de crestere economica lenta.