Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu si Marius Tuca au fost votati doi ani la rind pe primele locuri la categoria „cei mai buni jurnalisti".Cei mai multi dintre jurnalisti ramin in
spatele obiectivului „Incep sa-mi repugne aparitiile la TV", spunea surprinzator Cristian Tudor Popescu la prima editie din acest an a emisiunii „Zece pentru Romania". Votat doi ani la rind cel mai bun jurnalist autohton si, in 2005, si cel mai bun analist politic, in cadrul proiectului realizat de Mihai Tatulici, directorul de la „Gandul" a cedat distinctia unui coleg de redactie, iar anul acesta pare decis sa faca iar loc generatiilor mai tinere. „Tine de o stare momentul retragerii mele", isi motiva jurnalistul decizia. Dupa ce, weekendul trecut, a luat in discutie ministri, campania „Zece pentru Romania" continua duminica la Realitatea TV cu categoria gazetari. Podiumul editiilor din primii doi ani (2005 si 2006) ai proiectului au fost cópii la indigo: aur Cristian Tudor Popescu, argint Ion Cristoiu si bronz in dreptul lui Marius Tuca. Topul primilor zece cei mai buni oameni de presa este, asa cum recunosc pina si realizatorii „Zece pentru Romania", un rod al atributului „vazut la TV". Grosul jurnalistilor ramin, in aceste conditii, mereu in umbra sticlei, admite Emil Hurezeanu, ocupantul locului opt anul trecut. „Totdeauna aisbergul este mai mare sub apa decit deasupra. Exista foarte multi jurnalisti anonimi excelenti, dar sticla e un test de care trebuie sa tinem cont, cu propriile criterii, selectivitate si capricii", spune Hurezeanu, care mai crede ca perceptia publicului nu s-a modificat fata de jurnalisti de la un an la altul. Referitor la prestatia pe care o va avea in acest an, seful de la „Romania libera" pastreaza rezerve: „Nu cred ca voi urca in clasament, poate chiar cobor. M-am mirat de fiecare data ca sint acolo. Prezenta e aleatorie, in special dupa primele trei locuri".

Nu doar gazetarii, ci presa, in general, nu s-a schimbat mult fata de anul trecut, mai crede Hurezeanu. „Sint patru ziare pe palierul quality, care isi modernizeaza formatul si continutul, dar ramin cu aceeasi directie de baza. «Evenimentul zilei», «Romania libera», «Cotidianul» si «Adevarul» tin la o anumita linie, care dau uneori titluri si poze asemanatoare. Exista o unitate stilistica a unei echipe mai largi de jurnalisti care transcende limitele unui anumit ziar".

Detalii despre premiul refuzat de CT Popescu, pe www.cotidianul.ro/select