Raportul SRI privitor la dezvaluirile facute de Grupul de Investigatii Politice (GIP) recunoaste veridicitatea documentelor prezentate de Mugur Ciuvica, dar sustine ca documentele sunt rodul unor simple monitorizari a mass-media pe care Serviciul
Raportul SRI privitor la dezvaluirile facute de Grupul de Investigatii Politice (GIP) recunoaste veridicitatea documentelor prezentate de Mugur Ciuvica, dar sustine ca documentele sunt rodul unor simple monitorizari a mass-media pe care Serviciul o face in mod uzual.
Surse parlamentare ne-au precizat ca in Raport se sustine ca documentele SRI referitoare la unele dintre activitatile PNL, ale Noricai Nicolai (PNL) si ale lui Victor Ponta (PSD), reprezentau simple informari "neclasificate", de rutina, care nu exista insa in arhivele SRI deoarece, dat fiind neimportanta lor, au fost distruse. "In regulamentul intern al departamentului care a elaborat informarile exista prevederea ca, odata la un an, documentele neclasificate sa fie distruse. Astfel, SRI sustine ca documentele prezentate de Ciuvica sunt veridice, dar acestea nu mai exista in arhivele Serviciului deoarece au fost distruse", ne-au declarat sursele citate. "Raportul SRI sustine ca exista o practica in cadrul Serviciului de a face o serie de informari din surse deschise - emisiuni televizate, emisiuni radio sau ziare - si a trimite aceste informari sintetizate, si neclasificate, unor factori de raspundere", ne-au explicat aceleasi surse. Concluzia Raportului SRI este, au afirmat sursele, urmatoarea: "SRI nu a facut si nu face politie politica. Niciodata informarile referitoare la Norica Nicolai, Victor Ponta si PNL nu au fost efectul unor actiuni operativ-informationale operate de SRI". Totodata, reprezentantii SRI au trimis Comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului si o anexa cu informari neclasificate, privitoare la diverse persoane publice, facute de-a lungul timpului.
De asemenea, documentul trimis de conducerea Serviciului, catalogat drept "stufos" de parlamentarii forului de specialitale, prezinta pe larg unele masuri interne luate de sefii SRI pentru eficientizarea Grupului de Evidenta, departamentul care a elaborat informarile prezentate de Mugur Ciuvica.
Parlamentari revoltati
Contactati telefonic, o serie de parlamentari din Comisia pentru controlul SRI si-au explicat nemultumirea privitoare la explicatiile oferite de conducerea Serviciului. "Nu putem crede ca un departament intreg din SRI sta sa urmareasca televizorul si radioul, sa citeasca ziare, si sa faca simple informari neclasificate. Avem nevoie de explicatii suplimentare din partea Serviciului si speram ca directorul SRI George Maior (foto) sa ne edifice, cu ocazia audierilor", a afirmat un membru al Comisiei. Forul parlamentar se intruneste si in cursul zilei de astazi, deputatii si senatorii dorind sa ajunga la un punct de vedere comun pe care sa-l transmita presei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.