Doua studii recente aduc noi, dar nelinistitoare elemente privind mecanismele infectiei asupra omului ale virusului H5N1, inalt patogen, care provoaca gripa aviara.

Intr-un articol aparut la data de 4 octombrie in Public Library of Scienc
Doua studii recente aduc noi, dar nelinistitoare elemente privind mecanismele infectiei asupra omului ale virusului H5N1, inalt patogen, care provoaca gripa aviara.

Intr-un articol aparut la data de 4 octombrie in Public Library of Science Pathogens, un grup de cercetatori de la Universitatea Wisconsin-Madinson, condusa de Yoshiro Kawaoka, prezinta informatii legate de identificarea unor elemente ce fac ca infectia cu H5N1 sa aiba sau nu consecinte fatale.

In discutie este o simpla mutatie a unei proteine de suprafata, care mareste virulenta agentului patogen, ceea ce ii permite ca sa infecteze celule situate in profunzimea arborelui bronsic. Este o mutatie care ar permite virusului aviar sa suporte mai bine temperatura corpului uman de 37°C - in timp ce temperatura pasarilor este de aproximativ 41 de grade Celsius - si de a se dezvolta in caile respiratorii ale omului.  


SEMNAL. Potrivit autorilor acestui articol, susele H5N1 care circula la ora actuala in fermele de pasari din Asia, Africa si in Europa sunt mai apte de a infecta omul si mamiferele, comparativ cu susele identificate in 1997. Cercetatorii estimeaza, de asemenea, ca exista pericolul ca, in curand, virusul sa se umanizeze si sa provoace o pandemie.

Un studiu al unei echipe de specialisti, coordonata de profesorul Jiang Gu de la Universitatea din Pekin, stabileste, pe de alta parte, ca infectia umana poate, de asemenea, sa afecteze numeroase organe: intestinul, creierul, dar si ganglionii limfatici. La femeia insarcinata, virusul are capacitatea de a trece de placenta si, astfel, sa afecteze fatul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.