Sesizarea trimisa luni sefului statului, de catre Parchetul General, a scos la iveala toate tertipurile pe care le-a folosit fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, pentru a-l influenta pe Decebal Traian Remes sa faciliteze castigarea li
Sesizarea trimisa luni sefului statului, de catre Parchetul General, a scos la iveala toate tertipurile pe care le-a folosit fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, pentru a-l influenta pe Decebal Traian Remes sa faciliteze castigarea licitatiilor organizate de departamentele aflate in subordinea sa de catre afaceristul Ciorba. Desi prenumele lui Remes semnifica intr-adevar conducator, parea putin probabil ca acesta sa fie numit codificat "Imparatul".
Surse judiciare, citate de Mediafax, sustin insa ca astfel era numit Remes in discutiile purtate intre Muresan si Ciorba pe tema "cadourilor" pe care le-a primit sau trebuia sa le primeasca ministrul. Mai mult, procurorii anticoruptie au inregistrari video in care Remes primeste de la Muresan un plic, dar si audio, cu Muresan care-i spune lui Ciorba ca in plic se aflau cei 15.000 euro.
Potrivit acelorasi surse, intalnirea dintre fostul si actualul ministru al Agriculturii a avut loc intr-un local din zona Dorobanti, Muresan vorbindu-i lui Remes codificat sau scriind detaliile pe o hartiuta. Ceva mai tarziu, Muresan este filmat cand primeste de la Ciorba un plic si cateva notite, le ia si se intoarce in local, cerandu-i actualului ministru sa deschida geanta si sa ia plicul.Sfaturi de motivare a "ploconului"O alta inregistrare, realizata intr-o camera, reda o discutie dintre Ciorba si Ioan Muresan, purtata dupa ce acesta din urma a aflat ca este in vizorul anchetatorilor.
Dupa ce si-au inchis telefoanele mobile si l-au scos pe cel fix din priza de teama sa nu fie ascultati, Muresan incrimineaza comportamentul sefului statului (pe care-l numeste "asta"), care vrea sa-i ia pe ministri unul cate unul pentru a-i suspenda si a scapa astfel de Guvernul Tariceanu.
Ceva mai tarziu, probabil nestiind ca Ciorba s-a autodenuntat, Muresan incepe sa-l invete cum anume sa motiveze si "ploconul" in palinca si carne, lasat de cei doi la locuinta din Baia Mare a lui Traian Remes, dar si discutia telefonica in care lui Remes ii sunt date informatii despre identitatea firmelor lui Ciorba. Atunci cand Muresan isi pune problema ca procurorii ar avea inregistrarea momentului in care plicul de la Ciorba ajunge la Remes, Ciorba vorbeste clar despre cei 15.000 de euro. Muresan ii face semn sa taca si ii deseneaza cu degetul prin aer, vorbind in soapta, spunand: "Despre astea nu vorbim".
Evident, inregistrarea cu pricina se afla tot in custodia procurorilor anticoruptie.
In aceasta sunt infatisati Muresan si Ciorba in timp ce lasa mai multe lazi cu diferite produse in casa lui Remes. Lazile sunt carate personal de Muresan pe terasa lui Remes.
Pentru a putea intra in casa ministrului, Muresan a vorbit cu sotia lui Remes, spunandu-i ca are ceva de adus si rugand-o sa-i transmita femeii care are grija de casa sa-i primeasca."Ascunde pasaportul"Potrivit anchetatorilor, pe langa toate aceste inregistrari video, dosarul mai cuprinde si multe alte inregistrari telefonice, unele dintre ele (ulterioare momentului predarii plicului) in care Muresan ii transmite lui Ciorba ca Remes "a primit", iar altele in care Remes da telefoane si se intereseaza de licitatiile pe care Ciorba dorea sa le castige.
Procurorii l-au inregistrat si pe fiul lui Muresan in timp ce-si sfatuia mama, la telefon, in timpul perchezitiei facute in casa tatalui sau. Dan Muresan ii spune mamei sale sa "ascunda pasaportul" intr-un loc de care "sa nu stie nimeni" in afara de ea.
Toata tevatura a pornit de la autodenuntul omului de afaceri Gheoghe Ciorba, dupa ce a aflat ca este oricum in vizorul anchetatorilor pentru ca ar fi incercat, prin Muresan, sa-l cumpere pe actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes.
Ioan Avram Muresan a fost retinut sambata de procurorii anticoruptie pentru complicitate la cumparare de influenta, dar a fost eliberat a doua zi de magistratii Tribunalului Bucuresti, care i-au interzis sa paraseasca tara pe timpul cercetarilor.
Procurorii anticoruptie, dar si Muresan, au facut recurs fata de decizia TMB (primii contestand eliberarea, iar al doilea interdictia), judecatorii Curtii de Apel urmand sa ia o decizie asupra eventualei conexari si a solutiei pe care o pot da.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.