O modificare adusa Legii nr. 3/2000 amina cu o saptamina orice tip de alegeri in cazul in care in aceeasi zi se desfasoara un referendum national.

Cea mai controversata si disputata propunere legislativa (ree-xaminata o data la cererea sefului statului si a doua oara din cauza deciziei de neconstitutionalitate hotarita de Curtea Constitutionala), de modificare a Legii referendumului, a fost adoptata ieri in Camera Deputatilor. In favoarea textului legislativ s-au pronuntat 164 de deputati (PSD, PNL, PRM, UDMR si PC), iar impotriva 55 (PD si PLD). Noua modificare adusa legii cuprinde un singur alineat propus de Eugen Nicolicea (PSD): „Pentru a nu se influenta in nici un fel rezultatul referendumului, alegerile prezidentiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeasi data cu referendumul".

Miza acestui articol din lege o reprezinta, de fapt, separarea campaniei din posibilul referendum pentru „uninominal" a lui Traian Basescu de eurocampania PD. Exista insa voci din PNL care sustin ca „aminarea euroalegerilor nu rezolva problema, pentru ca tot vor exista trei saptamini de campanie electorala comuna. Desi Camera Deputatilor este Camera decizionala, proiectul nu va merge la promulgare la Cotroceni, deoarece deputatii PD au anuntat oficial ca vor ataca textul la Curtea Constitutionala.

Basescu se pregateste sa traga de timp Amendamentul „Nicolicea" are toate sansele sa nu fie aplicat tocmai pentru referendumul pe care il va convoca presedintele Traian Basescu, ci doar cu incepere de la scrutinele de anul viitor, conform unor surse din PD. Sursele citate ne-au declarat ca Traian Basescu are la dispozitie timp destul, conferit chiar de Constitutie, pentru a nu promulga amendamentul deputatului PSD. Astfel, el poate intoarce legea la Parlament intr-un timp de 20 de zile, dupa care mai are la dispozitie alte zece zile pentru a o promulga. Or, pentru a fi pus in aplicare, amendamentul PSD ar trebui sa devina operational inainte de 25 octombrie, cu o luna inaintea alegerilor europarlamentare stabilite deja pentru 25 noiembrie. (Cristian Oprea)