Formatiunea de extrema dreapta ar putea fi nevoita sa-si vinda sediul, fapt ce i-ar demoraliza teribil pe membrii acesteia.

Partidul francez de extrema dreapta Frontul National ar putea fi obligat sa-si vinda sediul central pentru a-si rezolva problemele financiare. Saptamina trecuta, cladirea care adaposteste birourile formatiunii a fost ipotecata de unul dintre creditori. Daca nu face rost urgent de noi imprumuturi, partidul lui Jean-Marie Le Pen va fi nevoit sa renunte la sediul sau de pe malul Senei - un imobil cu aspect de vapor, care a fost ani la rind mindria ultranationalistilor.

„Ne aflam intr-o criza financiara profunda. Formatiunea noastra nu e inca falimentara, dar criza e destul de grava", a declarat liderul extremei drepte franceze, Jean-Marie Le Pen. Pina de curind, Frontul National era unul dintre cele mai prospere partide ultranationaliste din Europa Occidentala. Situatia sa s-a deteriorat insa dupa alegerile generale de la inceputul anului. Formatiunea a investit sume mari in campania electorala, sperind ca le va recupera cu ajutorul subventiilor de stat. Aceste subventii sint insa direct proportionale cu rezultatele obtinute de un partid in alegeri. Or, procentajul scazut al Frontului National a dus la aparitia unui deficit financiar deloc neglijabil. (FN a cistigat doar 4,29% dintre sufragii la scrutinul parlamentar din luna mai, in conditiile in care la alegerile din 2002 a obtinut 11,3 procente, iar in 1997, 15.) Jean-Marie Le Pen a afirmat ca ultima campanie electorala a costat partidul peste 10 milioane de euro. Aceasta suma poate fi usor recuperata prin vinzarea sediului, care e estimat la peste 20 de milioane de euro.

O astfel de masura ar fi insa o lovitura grea pentru formatiunea politica. Le Pen spune ca operatiunea ii va demoraliza serios pe membrii FN, iar unii analisti cred chiar ca ar putea duce la destramarea extremei drepte franceze.

De altfel, partidul trece prin momente dificile si din punct de vedere ideologic. Luna viitoare, Jean-Marie Le Pen va participa la un congres, la care va fi reales in fruntea FN pentru inca trei ani. La 79 de ani insa, politicianul spune ca acesta va fi ultimul sau mandat ca sef al partidului. El a dat astfel startul la lupta interna pentru putere.

De curind, Le Pen a declarat ca i-ar placea ca functia lui sa fie preluata de fiica sa, Marine. Ideea a fost insa criticata de „durii" formatiunii, care o considera pe Marine responsabila pentru esecul din alegeri. Aceasta a incercat sa schimbe linia radicala a Frontului National si sa transforme partidul intr-o organizatie mai moderata. Potrivit criticilor, aceasta strategie a indepartat o parte din electoratul traditional si i-a lasat cale libera lui Nicolas Sarkozy sa imbratiseze unele principii de succes ale extremei drepte, precum mindria nationala, valorile morale traditionale si combaterea dura a imigratiei.