Seful DNA, procurorul Daniel Morar, a sustinut ieri intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati ca problema caltabosilor din dosarul de coruptie care-i vizeaza pe actualul si pe fostul ministru al Agriculturii - Decebal Traian Remes si Ioan
Seful DNA, procurorul Daniel Morar, a sustinut ieri intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati ca problema caltabosilor din dosarul de coruptie care-i vizeaza pe actualul si pe fostul ministru al Agriculturii - Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan - este doar o inventie a presei.

In contextul "avalansei" de fosti sau actuali ministri care au dat cu subsemnatul in fata procurorilor anticoruptie, dar si pe fondul interceptarilor telefonice suspectate ca ar fi facute la limita legalitatii, seful DNA, Daniel Morar, a respins acuzatiile potrivit carora institutia pe care o conduce executa comenzi politice. Magistratul sustine ca subordonatii sai lucreaza in limitele prevederilor legale. "Este o lupta politica in aceasta tara, dar noi nu facem parte din ea (...) incercam sa ne mentinem pe linia data de legile noastre de functionare", a spus Morar.


El a continuat sa ia apararea si sefului sectiei a II-a din departamentul pe care il conduce, controversatul procuror Doru Tulus. "Domnul Tulus are tot sprijinul, pentru ca este un procuror corect, este un bun profesionist si este determinat. In fata CSM, saptamana viitoare, sau cand va fi, trebuie sa se apere singur pentru ca este cererea lui de revocare, dar suportul meu il are", a spus procurorul-sef anticoruptie.


INTERCEPTÃ…RI POTRIVIT LEGII. Sustinandu-si cauza pe toate fronturile, magistratul a negat si numeroasele scenarii privind interceptarile telefonice ilegale. "In faza premergatoare urmaririi penale, in actele premergatoare este posibil, conform procedurii, sa se asculte telefoanele. Este legea pe care nu noi am facut-o, ci Parlamentul. In toate cazurile, ordinul de a se asculta, autorizatia de interceptare, o da judecatorul, de la diverse niveluri, incepand de la Judecatorie pana la Inalta Curte. Procurorul este cel care cere", a explicat procedura seful DNA. Doar situatiile de urgenta acorda procurorului dreptul sa dea o autorizatie de interceptare pe 48 de ore, cu obligativitatea ca in acest interval de timp judecatorul sa i-o confirme. "Daca noi vrem sa ascultam un telefon si dupa depasirea celor 48 de ore, solicitam judecatorului. Judecatorul este stapanul absolut al acestei institutii din Codul de Procedura Penala", a spus Daniel Morar. Mai mult, toti cei "ascultati" sunt informati ulterior ca au fost interceptati si daca ancheta se finalizeaza cu o trimitere in judecata, si in cazul neinceperii sau scoaterii de sub urmarire penala. In ultimul an si jumatate au fost emise circa 400 de autorizatii de interceptare, a estimat magistratul.


DEZMINTIRE. Cel mai recent dosar legat de interceptarea unor discutii este cel al fostului si al actualului ministru al Agriculturii, respectiv Ioan Avram Muresan si Decebal Traian Remes. Fragmente din convorbirile purtate, cu referiri la bani, tuica si produse alimentare au facut deliciul presei. S-a spus ca actualul membru al Guvernului ar fi primit o spaga de 15.000 de euro, dar si tuica si caltabosi pentru a aranja o licitatie. Mituitorul - omul de afaceri Gheorghe Ciorba - l-ar fi folosit ca intermediar pe Muresan. "Asta cu caltabosii va spun cu siguranta ca a inventat presa. Nu reiese de nicaieri din dosar ca ar fi vorba de caltabosi. In comunicatul nostru am spus produse in valoare de... si 15.000 de euro", a afirmat pentru RRA seful procurorilor anticoruptie.


Cititi interviul integral acordat de Ioan Morar RRA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.