Romania are o problema cu managementul deseurilor. Se vede cu ochiul liber. Se spune ca exista strategii, legislatie, institutii de implementare si control, responsabili si responsabilitati. Dar ceva nu merge si nu intereseaza

 
Romania are o problema cu managementul deseurilor. Se vede cu ochiul liber. Se spune ca exista strategii, legislatie, institutii de implementare si control, responsabili si responsabilitati. Dar ceva nu merge si nu intereseaza pe nimeni ce.

 
Cand vad cum sunt promovate pe toate posturile tv detasamente de copii adunand gunoaiele unei societati lipsite de orice bruma de caracter, nu pot sa nu ma intreb daca in tara asta chiar totul trebuie sa fie contrar oricarui principiu de functionare normala. Nu pot sa nu-mi imaginez glumele vulgare ale smecherilor care-si ambaleaza motoarele din valurile marii si pana in varful muntilor, lasand in urma imaginea caracterului lor.

 
Intr-o lume din care facem parte si in care meseria de gunoier este considerata una rusinoasa, platita cu sporurile cuvenite, chemam copiii sa ne stranga gunoaiele. In statele civilizate, pentru o serie de contraventii, pedeapsa aplicata este munca in folosul comunitatii. La noi este sub demnitatea unui infractor sa execute o astfel de pedeapsa. Aici a devenit o activitate rapid sponsorizabila si mediatizabila, motiv pentru care o exercita cu emfaza si aplomb ONG-uri cu trecere la unele mari companii. 

 
Nu exista timp, nu exista bani si nici interes sa luam copiii si sa-i ducem in mijlocul naturii salbatice pentru a-i invata despre miracole. Nu facem cu ei concursuri de orientare turistica sau de recunoastere a urmelor de animale sau a pasarilor in zbor. Nu-i invatam cum sa puna o atela unei privighetori cu aripa rupta sau cum sa planteze un pom. E mult mai simplu sa le dam niste saci si sa-i punem sa stranga gunoaie. M-am tot intrebat ce poate invata un tanar din asta. Si, indiferent cat ma chinuiesc sa-mi dau un raspuns care sa justifice sustinerea acestor campanii asidue, nu gasesc decat un singur lucru: umilinta. Si tinerii de azi trebuie sa invete sa fie umili. Ei sunt responsabili de adunarea gunoaielor lasate de gunoaie. Este o cauza patriotica.

 
Dar pana la urma ce-i mai monstruos? Dispretul smecherilor fata de acesti copii sau dispretul unui sistem care permite si incurajeaza astfel de atitudini?

 
In vremurile nu demult apuse, recoltele tarii erau stranse de tineri. Astazi, o noua generatie de tineri este chemata sa adune cu sarg gunoaiele patriei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.