Un serial pe tema Holocaustului face rating mare in tara lui Mahmud Ahmadinejad.

Desi presedintele Iranului a cerut „stergerea de pe harta" a Israelului si refuza sa recunoasca Holocaustul, ultimul hit tv din aceasta tara este un serial despre povestea de dragoste dintre o evreica si un iranian. „Intoarcere la zero grade", denumit de „Washington Post" si „Lista lui Schindler in varianta iraniana", este difuzat de televiziunea nationala la o ora de maxima audienta, lunea, imediat dupa jurnal.

„Este surprinzator ca se intimpla in tara condusa de Mahmud Ahmadinejad. Si e si mai surprinzator faptul ca serialul este produs de autoritati si difuzat de televiziunea de stat", scriu cei de la Associated Press, mentionind ca Holocaustul este rar mentionat in media din Iran, iar manualele il trec cu totul cu vederea.

Culoarea epocii, din Europa celui de-Al Doilea Razboi Mondial sau din Iranul sahului Reza Pahlavi, este responsabila de succesul rasunator, apreciaza si AFP, citata de MEDIAFAX.

Eroul Habib Parsa, nascut dintr-un parinte iranian si unul palestinian, s-a indragostit de Sarah Struck, o frantuzoaica evreica, dupa ce a cunoscut-o la o universitate pariziana inainte de razboi. In timpul ocuparii Parisului de catre nazisti, Sarah este salvata de Habib, care lucreaza la Ambasada iraniana, si ii face rost de un pasaport pentru Iran.

„Cind lucram la scenariu, intre 2000 si 2004, problema nu era inca atit de controversata pe scena politica. In serial, simpatizam atit cu evreii nevinovati, victime ale nazistilor, cit si cu palestinienii, victime ale opresiunii sioniste", explica realizatorul si scenaristul Hassan Fathi.

Serialul nu arata in nici o scena oroarea din lagarele de concentrare, ci doar un fragment ilustreaza mai multi evrei obligati sa poarte steaua lui David, pentru identificarea lor. In schimb, productia surprinde in detaliu o alta perioada rar evocata de televiziunea iraniana, cea din timpul sahului Reza Pahlavi, tatal lui Mohammad Reza, care i-a succedat apoi la tron si a fost inlaturat de la putere de revolutia islamica din 1979.

In film joaca atit actori iranieni, cit si straini, Sarah fiind interpretata de actrita franceza Nathalie Matti. Producatorii au fost foarte atenti la codul vestimentar, eroina purtind capul descoperit in Europa si valul in Iran.