Padurea amazoniana ar putea disparea pina in 2080 din cauza taierilor masive.Soselele prin inima junglei sint din ce in
ce mai indraznete Unul dintre cele mai impresionante ecosisteme de pe glob este in pericol sa devina istorie daca drujbele nu isi vor inceta imediat activitatea. Padurea amazoniana este mentinuta in viata chiar de evaporarea produsa in interiorul sau, astfel incit nici nu ar mai fi necesar ca taierile sa fie duse pina la capat pentru a asista la un colaps total al acesteia, anunta publicatia „Daily Green". Intregul bazin amazonian, care acopera o suprafata de 480 de milioane de hectare, este amplasat pe teritoriul a noua natiuni (Brazilia, Columbia, Peru, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam si Guyana Franceza), dintre care 60% se afla in posesie braziliana. Ecosistemul sud-american insumeaza peste jumatate dintre padurile ecuatoriale de pe glob.

Taierile s-au intetit cu precadere in ultimele decenii, atit guvernele, cit si diverse companii private croindu-si drumuri in interiorul padurilor. Inlaturarea vegetatiei pentru constructia de ferme-gigant a luat o amploare la fel de insemnata. Cu toate acestea, organizatiile de mediu sint tot mai active in regiune, iar natiunile industrializate sint din ce in ce mai interesate de solutii prin care protejarea padurilor sa contrabalanseze emisiile de carbon din propria ograda.

Triburi in lupta cu drujba Un grup de 21 de aborigeni, neidentificati pina in acest moment de lumea civilizata, a fost reperat dintr-un avion in timpul unei intilniri neplanuite cu o echipa de defrisare aflata la granita dintre Peru si Brazilia. Localizarea populatiei indigene, care se presupune ca face parte din tribul Mascho Piro, a reaprins discutiile despre taierile facute intr-o zona in care interesele organismelor de aparare a drepturilor bastinasilor se bat cap in cap cu cele ale companiilor de exploatare a lemnului si a petrolului. „Aceste triburi necontactate exista, iar daca nu actionam acum, miine ar putea fi deja prea tirziu", declara reprezentantii unei organizatii.

Padurea lui Robin Hood este si ea in pericol. Detalii pe www.cotidianul.ro/select Sapte ani pentru salvarea Amazonului Brazilia se inhama la un plan ambitios de stopare a defrisarilor.Brazilia isi propune sa reduca taierile cu 25%
in urmatorii ani Guvernul brazilian este constrins sa se implice mai activ in lupta cu taietorii padurilor ecuatoriale, iar ultima presiune la care cel mai mare stat al Americii de Sud a fost supus a venit din partea organizatiilor de mediu. „Este necesar sa se opreasca de indata defrisarile din regiunea amazoniana", declara pentru AFP Paulo Adario, reprezentant Greenpeace, una dintre cele noua organizatii nonguvernamentale care au inaintat cererea executivului brazilian. „Nici clima planetei, nici diversitatea naturala a regiunii nu pot face fata ratelor actuale de taieri", a continuat acesta. Planul de sapte ani pus pe masa negocierilor necesita un buget anual de 500 de milioane de dolari atit pentru a opri motoarele drujbelor, cit si pentru a proteja populatiile indigene aflate in aceste paduri. Trei sferturi din suma necesara ar urma sa fie acoperita de catre autoritatile braziliene. „Primul pas este reducerea cu 25% a ritmului taierilor in primul an. Intreaga actiune este gindita la o scara mare, insa cred ca o putem realiza", se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei Greenpeace. Pina in acest moment, 17% din suprafata totala a padurii amazoniene a fost distrusa. Brazilia este a patra natiune intr-un top al emisiilor de gaze cu efect de sera, responsabile cu acte in regula pentru incalzirea globala.

Greenpeace are in plan chiar sa introduca problema delicata a defrisarilor din America de Sud in agenda marilor natiuni ale lumii. „Discutiile pentru un succesor al Protocolului de la Kyoto vor debuta in decembrie, in Bali, si ne dorim sa includem in discutii si acest aspect. Daca vom reusi asta, responsabilitatea pentru protejarea padurilor nu va mai reveni natiunilor care le gazduiesc, iar natiunile bogate vor trebui sa contribuie la rindul lor la acest efort. Cooperarea internationala este esentiala in acest context", au mai declarat reprezentantii Greenpeace.

Prezent la intilnirea cu organizatiile nonguvernamentale, ministrul brazilian al Mediului, Marina Silva, a declarat ca guvernul din care face parte va studia proiectul.