Jumatate din firmele mici si mijlocii nu acceseaza credite de investitii
In 2006, 50,2% din credite erau pentru nevoi de trezorerieDupa lungile perioade in care bancile comerciale erau orientate spre finantarea marilor companii sau spre creditarea populatiei, acestea si-au intors fata spre micii intreprinzatori pentru a veni in sprijinul dezvoltarii afacerii lor. Cu toate ca institutiile de credit au devenit din ce in ce mai orientate catre creditarea segmentului de intreprinderi mici si mijlocii, accesul acestora la finantari se mentine la un nivel scazut.
Iar atunci cand micul intreprinzator ia decizia de a contracta un credit, o face din nevoia de a-si acoperi datoriile la stat, nu pentru dezvoltarea afacerii. Cu ceva timp in urma, insusi guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, reitera aceasta realitate. "Companiile se finanteaza preponderent bancar pentru nevoile de trezorerie. In mai 2007, 67,5 la suta din creditele companiilor erau acordate IMM, corporatiile accesand mai usor si alte forme de finantare", preciza guvernatorul BNR in dizertatia sa cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii "George Bacovia".
Potrivit datelor BNR, din totalul creditelor bancare acordate intreprinderilor mici si mijlocii in 2006, o pondere de 50,2% erau pentru nevoi de trezorerie, 30% erau destinate achizitionarii de echipamente si o alta pondere de 8% erau pentru bunuri imobiliare.Costul de finantare nu poate fi suportat de majoritatea IMMDesi datele Bancii Nationale a Romaniei indica o crestere cu 35 la suta in 2006 a activitatii de creditare a IMM, totusi nivelul actual de intermediere este extrem de scazut. Aceasta in conditiile in care societatile bancare, in ultima perioada, si-au diversificat paleta de servicii financiare. Şi totusi se pune intrebarea de ce reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii ocolesc bancile. Cei mai multi intreprinzatori indica drept principala cauza pentru neapelarea la credite faptul ca procesul de obtinere a unui credit este dificil. Totodata, se considera drept piedica nivelul costului de finantare care nu poate fi suportat de majoritatea IMM. Principalele piedici identificate in finantarea bancara sunt garantiile excesive impuse de banci si dobanzile excesiv de mari pentru creditele acordate atat in lei, cat si in valuta. De asemenea, intreprinzatorii nu pot avea acces la un imprumut bancar din cauza calitatii si performantelor relevate de catre bilanturile contabile. Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu, declara in luna mai ca peste jumatate dintre firmele mici si mijlocii din Romania nu apeleaza la credite bancare pentru dezvoltare, de vina fiind capacitatea manageriala redusa a IMM si adaptabilitatea bancilor la nevoile micilor intreprinzatori. De altfel, acesta a mentionat ca cei care totusi acceseaza un asemenea credit sunt intreprinzatorii mici si mijlocii ce activeaza pe piata de peste 15 ani.
Pe regiuni, intreprinderile mici si mijlocii din Romania din zona de vest a tarii sunt cel mai putin interesate de credite bancare, 85% dintre acestea nu au apelat la o finantare prin institutie bancara. "Comparativ cu Uniunea Europeana, gradul de finantare este foarte mic, iar unul dintre motive este si calitatea oferita de banci", a mai spus Nicolescu.Ce este de facut?Contractarea unui credit bancar este perceputa de micii intreprinzatori ca fiind o piedica pentru dezvoltarea afacerii lor. Astfel, pentru a ameliora aceasta situatie este necesara diminuarea semnificativa a valorii garantiilor si comisioanelor solicitate de banci in acordarea de credite, in consens cu practicile din Uniunea Europeana, simplificarea procedurilor de obtinere a creditului si subventionarea dobanzii pentru creditele acordate firmelor mici si mijlocii, cel putin din anumite ramuri cu avantaj competitiv si pentru anumite categorii. Totodata, alte doua masuri pentru facilitarea procesului de contractare a unui credit de catre firme sunt acordarea de perioade de gratie adecvate la creditele pentru investitii, de cel putin 5-7 ani.