Dincolo de „ori-ori" sau „nici-nici": „si-si-si".

N-avem decit a renunta la sperante desarte. Cu sau fara Tariceanu, PNL va ramine in subordinea unor gasti de interese economice bine definite. Cu sau fara Iliescu, PSD va ramine, in duh, dupa chipul si asemanarea acestuia. Indiferent de sondaje, PD va ramine partidul formelor fara fond. Se cuvine, asadar, sa depasim atit nihilismul „nici-nici", atit de la moda si de comod, cit si logica binara a solutiilor salvatoare de tipul „ori-ori": ori cu Basescu, ori cu Tariceanu; ori cu Geoana, ori cu Iliescu; ori cu Stan, ori cu Bran.

Singura solutie realista ramine „si-si-si". Si Tache, si Ianke, dar si Cadir. Inteleptul a spus: „Daca nu poti urca muntele, ocoleste-l". Daca nu putem reforma din radacini actuala clasa politica, n-o sa raminem nici cu bratele incrucisate: o putem pune sa lucreze impotriva ei insesi. Daca nu putem schimba cele trei rele, macar putem avea grija sa se lupte de pe pozitii relativ egale. Nu bipolarizarea scenei politice este solutia, ci mentinerea ei intr-o balansata tripolarizare. Din aceasta perspectiva, esecul motiunii s-a dovedit a fi fost un succes. Daca liberalii nu s-ar fi grabit cu deja celebra Ordonanta de Urgenta nr. 95, poate multi ar fi realizat evidenta: de citeva zile, in sufrageria PD a aparut o gorila - PSD.

Pedistii au pierdut, peste noapte, un avantaj tactic imens, i.e., statutul de singurul partid „veritabil" de opozitie. Brusc, PSD si-a anuntat si el opozitia totala si necrutatoare fata de actualul Guvern. Eventualele intelegeri pe sub masa dintre cele doua partide nici nu mai au importanta. Important, acum, este ceea ce se vede. Si se vede ca PD face opozitie comuna cu PSD in raport cu PNL. Daca ambele formatiuni ramin consecvente - si dupa atita exces de retorica antipenelista e greu de imaginat cum ar putea s-o dea cotita -, logica vietii parlamentare ii va apropia din ce in ce mai mult, vrind-nevrind. La votarea bugetului, bunaoara, se vor regasi in aceeasi barca. Va fi amuzant de observat cum acesti doi adversari declarati vor incerca imposibilul: sa izbeasca la unison, dar, in acelasi timp, sa se delimiteze unul de celalalt.

De profitat de pe urma acestei situatii va profita PNL, ai carui gornaci vor trimbita cu satisfactie teza refacerii FSN. E gretos, stiu, dar pe ansamblu acceptabil. Tripodul pe care stam - de bine, de rau - asezati are sanse sa se mai reechilibreze nitel. Batrinii aveau dreptate: in tot raul, si-un bine.

Alin Fumurescu preda stiinte politice la Universitatea din Bloomington, Indiana.