Greu de crezut ca Decebal-Traian Remes va mai ramine ministru in actualul cabinet.

Dintre toti membrii guvernului Tariceanu care au avut sau au in continuare dosare la DNA, cel al domnului Remes e clar ca „buna ziua": (inca) ministrul Agriculturii a fost filmat si fotografiat in timp ce lua spaga. Punct. Iar daca Tariceanu nu gaseste o metoda rapida de a scapa de acest personaj din guvern, va veni foarte curind cererea de suspendare de la Cotroceni. Prin urmare, ca vrea sau nu vrea Tariceanu, pina la urma spagarul tot va zbura din Palatul Victoria.

Cazul lui Remes nu seamana deloc cu cel al lui Chiuariu, spre exemplu. In speta ministrului Justitiei pot interveni nuante, se poate arata cu degetul (asa cum, de altfel, se si face!) spre experti care si-au dat avizul sau pot fi invocate tot felul de proceduri birocratice. E aproape firesc ca intr-o astfel de situatie, data fiind complexitatea ei, sa existe nuante si pozitionari strategice ale prim-ministrului. Poate ca, la nivel de specialisti, vina lui Chiuariu e si ea evidenta, dar, la nivelul opiniei publice, e inteleasa prea putin. Folosind acest avantaj, al complexitatii spetei, Chiuariu il poate lua pe nu in brate, iar Tariceanu si ceilalti liberali pot clama, cu un nivel rezonabil de credibilitate, ca e vorba de o interventie politica in justitie via Cotroceni. Exista, cum spuneam, destui romani care sa spuna „da, dom’le, cu Chiuariu asta, are dreptate Tariceanu!", chit ca nu stiu despre ce e vorba.

In cazul „Remes si spaga", nu tine. Daca se bazeaza pe acelasi tip de perceptie din partea opiniei publice, Tariceanu si-a facut gresit calculele. Nu cred sa existe vreo tara in Uniunea Europeana unde sa se cunoasca mai bine mecanismul spagii decit in Romania. Noi dam spaga, iar altii iau spaga aproape zi de zi. Prin urmare cazul unui ministru, Remes sau oricare altul, care ia bani, tuica si un Audi Q7 pentru a aranja niste licitatii nu e doar posibil, ci pare decupat chiar azi din realitatea cotidiana a Romaniei. N-am auzit pe nimeni in aceste zile mirindu-se ca un ministru a luat mita. Cele mai numeroase si mai acide comentarii erau legate doar de combinatia neobisnuita a foloaselor necuvenite primite de Remes. Atit. In rest, ura si la gara! Iar cind in tabloul cu palinca, euro si Audi a mai aparut si figura lui Ioan-Avram Muresan, s-au tras deja concluziile.

Firesc ar fi sa asteptam un verdict din partea justitiei. Remes are dreptul la aparare. Dar, asteptind sa vina decizia judecatoreasca, Tariceanu va sta, in perioada delicata a alegerilor europarlamentare, cu mortul politic in casa. Ce mai poate invoca prim-ministrul in apararea colegului sau de cabinet, cind e plina presa de informatii despre fotografii aflate la dosarul facut de DNA in care Remes primeste plicul cu spaga?

La intilnirea de luni, de la Palatul Victoria, in care au stat tête-à-tête pret de o ora, Tariceanu si Remes au avut timp sa puna la punct o iesire din scena, cit de cit fireasca, a ministrului Agriculturii. Probabil, nu foarte rapida, adica nu in urmatoarele zile, desi surse din apropierea lui Remes spun ca acesta ar fi vrut sa demisioneze cit mai grabnic cu putinta. Varianta cea mai convenabila se arata a fi o remaniere guvernamentala, care ar putea avea loc in urmatoarele saptamini.

Orice solutie pentru indepartarea lui Remes din guvern e bine-venita. Pentru a putea salva macar aparentele, Tariceanu trebuie sa scape rapid de el. In caz contrar, jumatatea de victorie obtinuta de Chiuariu in meciul cu Tulus arbitrat de CSM a fost degeaba.

Decebal-Traian Remes trebuie intors la cresterea porcilor. E locul din care, in ultimii ani, a fost daca nu invizibil, macar inofensiv. Tinut la Palatul Victoria doar din rationamente strategice in batalia liberalilor cu DNA si Traian Basescu, va deveni, pe zi ce trece, mascota unui guvern care-si da cu parfumuri europene la subsuori, dar duhneste a palinca si spaga de la mare distanta.