Lupta impotriva coruptiei se intarita numai in momente de ruptura politica. Justitia combate imbrincita penibil de la spate si contrata fara jena din fata.

Acuzati asta-primavara de noul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, ca nu vineaza inalta coruptie, procurorii DNA si-au luat inima in dinti in sezonul de toamna. Acelasi Tudor Chiuariu ii acuza acum ca lucreaza la comanda politica a Cotroceniului, fiindca au pus ochii pe citiva ministri liberali, printre care se numara si el insusi. Imediat i-au tinut isonul si niscai comentatori cu independenta arondata, care s-au pus pe intrebari retorice cu iz de proces de intentie: „De ce nu e luat la cercetari nici un pedist?". PD-ul n-are si el coruptii sai? Concluzia - afacerea e pusa la cale din ordinul lui Basescu. La rindul lui, presedintele calcat pe nervi ca i s-a luat comisia care aviza inceperea cercetarilor la nivel de fosti si actuali ministri acuza Guvernul ca da timpul inapoi pe vremea partidului unic. Inabil, Tudor Chiuariu recunoaste public ca i-a luat lui Basescu jucaria de vinat liberali.

Stop cadru: imediat dupa alegerile din 2004, luat la ancheta, Corneliu Iacubov le arata ziaristilor catusele si striga dramatic: „Astea sint catusele lui Basescu!". Si nu se poate spune ca din punctul lui de vedere n-avea dreptate. Aceeasi Justitie care in timpul guvernarii Nastase n-avusese curaj sa-i ia lui Iacubov nici scamele de pe rever l-a pus sub acuzare dupa ce PSD a pierdut puterea. Parchetul care vinase pina atunci coruptia nasilor de tren si a politistilor gainari s-a apucat de treaba cu un aer nauc, incit dosarul deschis impotriva fostului premier Adrian Nastase a parut initial un act de somnambulism pe care impricinatul l-a luat ca pe o gluma proasta. Dupa care Nastase s-a declarat victima razbunarii politice a lui Traian Basescu. Anchetele spectaculoase au continuat din inertie pina dupa momentul oficializarii rupturii dintre Palate. Apoi au inceput sa iasa la iveala defectiuni in alcatuirea dosarelor, incit cercetatii, chiar si cei tinuti in arest, nu si-au facut nici o grija, si apoi s-au metamorfozat in acuzatori ai „regimului politienesc". Printre rateurile celebre ale Justitiei romane se numara cazul averii lui Dan Ioan Popescu. Abandonat pina si de colegii sai de partid, care n-au vrut sa-l transforme intr-un nou Bivolaru, DIP a scapat recent basma curata, cu averea intreaga si regretat de pesedistii cu vechime in partid.

Acest amestec de neseriozitate in instrumentarea dosarelor si presupusa incompetenta sau chiar de erori comise dinadins pentru a-i face scapati pe cercetati da apa la moara celor care cred ca de la un anumit nivel in sus Justitia e neputincioasa. Decebal Traian Remes ridica din umeri cind aude ce acuzatii i se aduc si, deocamdata cel putin, nu pare sa se sinchiseasca de probele care i se aduc. Ministrul Agriculturii se declara victima unei lucraturi politice, sustinut umar la umar de colegii de guvern si de partid. Sa admitem, pina la proba contrara, ca Remes are vreun as, doi pe mineca si ca din cauza asta e atit de linistit. Dar de unde li se trage liberalilor certitudinea ca acesta e curat si uscat? Au facut cercetari paralel cu procurorii de la DNA? Din cite stiu, nu! In timp ce se pling de influenta oculta a politicului asupra Justitiei, liderii liberali exercita presiuni politice la vedere asupra procurorilor pentru a-l face scapat pe ministrul lor.