O jungla, se tot spune, despre cei implicati intr-o astfel de lume. La NYC, in Manhattan, desigur, in Wall Street, asa cum stie toata lumea, se fac si se desfac imperii. Despre oamenii acestei lumi au incercat un cunoscut realizator de televiziune, M
O jungla, se tot spune, despre cei implicati intr-o astfel de lume. La NYC, in Manhattan, desigur, in Wall Street, asa cum stie toata lumea, se fac si se desfac imperii. Despre oamenii acestei lumi au incercat un cunoscut realizator de televiziune, Mark Burnett si Donald Trump, un si mai popular bogatan newyorkez, sa dea socoteala. O idee pusa in practica, o investigatie si o radiografie a unei parti a societatii americane. Nu toata America traieste la New York. New York-ul este New York, ceva foarte special, doar o parte foarte vizibila a Americii. A unui anume mod de viata. Succesul si banii nu vin de la sine. Judecam de multe ori eronat, mistificator, ceea ce numim deseori cu dispret "America". Alimentand un antiamericanism pagubitor. "Noi" suntem cei buni, "americanii" sunt cei "rai". Clisee cu totul si cu totul false. America nu inseamna doar Hollywood si filme, Casa Alba si presedintele, unul sau altul, care vin si pleaca, marile companii care "jefuiesc" si "exploateaza" munca oamenilor cinstiti de pretutindeni si tot asa. Gasim de toate si in Statele Unite. Si bani, si saracie, si opulenta si disperare, si rachete si homeless, si femei frumoase si batrani neajutorati, si FBI si CIA, dar si "Medicare" - programul de asistenta si protectie introdus de un hulit presedinte precum Lyndon Johnson -, uitam mereu cine a cladit America si de unde provin actualii ei locuitori. "Merem la America" era o solutie, o speranta si un vis pentru milioane de napastuiti ai lumii, nu doar pentru ardelenii nevoiasi. In 200 de ani s-a cladit, cu munca si osteneala multa, cu sudoare si sacrificii o noua lume. Nu este raiul pe pamant, dar a fost si a ramas un model pentru lumea multipolara si plurietnica a democratiilor occidentale de azi. Ca ne place sau nu, sa recunoastem, ar fi alta caciula. America ramane sa fie descoperita de fiecare dintre noi. Dincolo de buletinele de stiri, dincoace de filme si televiziunile care emit 24 din 24. CNN, ABC sau NBC.
Canalul de televiziune NBC a dat o buna lovitura cu acest inspirat "reality-show", care a fost transmis o buna bucata de vreme si de antena "solutiei imorale". Nu stim bine ce audienta a avut la noi si ce impact asupra telespectatorilor autohtoni, mult mai sensibilizati de personalitatea unor Irinel Columbeanu sau Gigi Becali, dar o carte precum "Cum sa devii bogat" semnata de Donald Trump si o juna - chiar frumusica, dupa poza - jurnalista Meredith McIver, tradusa la "Pro Editura si Tipografie", 2007), ar putea retine interesul nostru imediat. Destinul unui om obisnuit, care reuseste sa-si faca un imens imperiu in buricul unui oras ca NYC si sa devina un fel de emblema a reusitei. Totul pare simplu si firesc. Nu este. Mesajul lui Trump ni se pare de bun augur si pentru romani: nu va pierdeti speranta, nu cedati repede la primul esec sau in fata necazurilor, nu va lasati coplesiti de nimicuri si credeti in fiecare zi care vine ca va fi mai buna. Suna bine si incurajator. Confesiunea unui om care a reusit in viata. Fara sa fie usa de biserica, fara sa fie un geniu al stiintei sau artelor. Dar a avut fler in a-si alege colaboratorii, un bun instinct al afacerilor si o anume capacitate de a nu ceda. Chiar am mai prins curaj de viata cu cartea lui Trump si la gandul ca, din noiembrie, o sa-i creasca pensia mamei mele. Si poate sa scriu si eu "Viata lui Traian Basescu", asa, ca sa dau lovitura. Cine stie, nimic nu este imposibil, sa ma sune amicul Cristian Preda si sa-mi spuna: "Treci pe la birou si o facem!".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.