Lansarea de noi produse derivate este una dintre directiile de baza pe care se axeaza oferta si planurile de dezvoltare ale bursei la termen din Sibiu.
Dintre produsele relativ recente, se remarca prin impactul pozitiv avut in randul investitori
Lansarea de noi produse derivate este una dintre directiile de baza pe care se axeaza oferta si planurile de dezvoltare ale bursei la termen din Sibiu.
Dintre produsele relativ recente, se remarca prin impactul pozitiv avut in randul investitorilor contractele derivate ce au ca active suport actiunile SSIF Broker SA Cluj Napoca, singura casa de brokeraj listata la bursa. Aceste produse au fost lansate la tranzactionare in data de 3 iulie 2006. In prezent, la mai bine de un an de la primele tranzactii, derivatele BRK si-au castigat pe deplin statutul de produse atractive. Chiar daca la capitolul lichiditate se observa diferente consistente fata de primele clasate, anume derivatele pe SIF 2 si SIF 5, evolutia lor ascendenta indica potentialul de crestere si din aceasta perspectiva.
In primele trei trimestre din 2007, investitorii au incheiat peste 27.400 de contracte DEBRK, volum care le-a asigurat locul sapte in topul de lichiditate pe noua luni. Pozitia ocupata este insa una meritorie si evidentiaza un impact de nivel mediu asupra investitorilor. Mai mult, incepand cu trimestrul al doilea, DEBRK au devenit o prezenta constanta in topul sedintelor bursiere. Pentru DEBRK sunt disponibile doua scadente simultan, in momentul de fata acestea fiind decembrie 2007 si martie 2008. Conform unui broker din piata, "pe derivatele BRK lichiditatea are un nivel bun care se datoreaza faptului ca ele sunt tranzactionate zilnic, la aceasta situatie contribuind si obtinerea unor rezultate financiare deosebite". In momentul de fata, numarul pozitiilor deschise pe derivatele Broker Cluj este de peste 1.400, circa 87% dintre acestea apartinand scadentei decembrie.
In acest an au existat momente in care "derivatele BRK au devenit, datorita volatilitatii, atractive si pentru speculatori, ele continuand sa fie totodata o solutie convenabila pentru hedgeri, astfel explicandu-se si tranzactionarea lor constanta", a mai adaugat sursa citata.
In primele doua sedinte ale acestei saptamani, derivatele pe actiunile Broker au fluctuat pentru sfarsitul anului intre 3,01 si 3,0879 lei, iar pentru martie viitor intre 3,255 si 3,32 lei, evolutie care a permis efectuarea de operatiuni de speculatie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.