Tehnologiile de mainePentru un om de afaceri, orice targ de tehnologii este, in esenta, ocazia ideala pentru a spiona mintea si ingeniozitatea competitiei. Pentru cei interesati de modul in care cercetarea modeleaza tehnologiile de ultima ora, un sal
Tehnologiile de mainePentru un om de afaceri, orice targ de tehnologii este, in esenta, ocazia ideala pentru a spiona mintea si ingeniozitatea competitiei. Pentru cei interesati de modul in care cercetarea modeleaza tehnologiile de ultima ora, un salon de inventica este prilejul ideal de a se delecta pur si simplu la vederea exponatelor. Intre profit si pura ingeniozitate, stiinta plaseaza tehnologiile in avangarda felului in care traim. In mod paradoxal, din ce in ce mai multa tehnologie se acumuleaza in traiul zilnic, insa intelegem din ce in ce mai putin - sau cunoastem din ce in ce mai putin - principiile dupa care existenta noastra a devenit dependenta de confortul tehnic. Intr-o oarecare masura, putem spune ca lumea si-a dezvoltat in ultima suta de ani o noua paradigma a cunoasterii in care curiozitatea este inlocuita de satisfa­cerea necesitatii. Cu cat tehnologia ne ofera o rezolvare mai facila pentru dorintele pe care le avem, cu atat devenim mai putin curiosi. Inventiile au ajuns sa nu mai inspire, cum o faceau pe vremea lui Jules Verne, au devenit un apanaj al unei "caste" profesionale care fie si-a pastrat viu spiritul curiozitatii, fie este extrem de bine stimulata financiar sa nu "ru­gineasca" la nivel de creativitate.  n aceasta perceptie asupra lumii ultratehnologizate din era digitala, de ce vin totusi oamenii la targurile de tehnologii, de ce prefera sa-si piarda cateva ore uitandu-se la masinarii cat o hala de avion sau la pliante de prezentare a unor piese care nu pot fi vazute cu ochiul liber? Excluzandu-i pe oamenii de afaceri, pentru care o vizita la un targ de tehnologii intra in fisa postului, se poate afirma ca oamenii sunt in continuare fascinati de mirajul pe care il propun cercetarile proaspat iesite din laborator, chiar daca nu le inteleg principiile de functionare. Oamenii - este adevarat, din ce in ce mai putin - sunt totusi tributari unui model de cunoastere care se bazeaza pe curiozitate. Prin dorinta de a vedea gandurile transpuse in fapte, prin spiritul progresist care domina locurile unde sunt expuse ultimele tendinte ale unui domeniu de activitate umana. Stiinta este, de departe, unul dintre cele mai spectaculoase. Iar curiozitatea umana care ne indeamna sa mergem la saloane si targuri de tehnologie este "ultima din cutia Pandorei", acea Pandora care nu stie inca ce inseamna Ctrl+Alt+Delete.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.