Desi a acuzat public, inclusiv in sedinta de luni a CSM, „gravele deficiente" ale activitatii DNA, in special in ce priveste Sectia a II-a, condusa de Doru Tulus, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a votat si el forma finala a raportului de inspectie in care au fost incluse obiectiunile sefului DNA, Daniel Morar. Astfel, noul raport inlatura mai multe acuze aduse de inspectori sectiei lui Tulus, care priveau presupuse incalcari ale procedurilor judiciare, cu motivatia ca acestea pur si simplu nu sint prevazute de Codul de Procedura Penala (CPP). Una dintre neregulile constatate de inspectori, dar infirmate de CSM, se refera la faptul ca uneori DNA nu comunica celor cercetati faptul ca nu s-a inceput urmarirea penala impotriva lor (NUP). Argumentul lui Morar, insusit de CSM, a fost ca CPP lasa la latitudinea procurorului de caz daca il anunta sau nu pe cel anchetat ca a primit NUP si ca, in cazul in care in respectivul dosar sint cercetate si alte persoane, o astfel de comunicare ar afecta investigatiile prin prevenirea lor.

O alta modificare a raportului initial se refera la eliminarea oricarei referiri la inregistrari de convorbiri telefonice din dosarele aflate in lucru. Nu a fost admisa ca neregula nici constatarea trecerii unor dosare de la un procuror la altul, procedeu intilnit in doua situatii: cind chiar procurorul care a inceput ancheta renunta la caz, pentru ca se considera subiectiv, sau cind solutia sa (NUP) este infirmata de seful sau. In fine, CSM a respins observatia inspectorilor ca nu s-au analizat solutiile pronuntate de instanta intrucit acestea au fost analizate chiar in ziua pronuntarii lor, fapt mentionat ulterior in procesele-verbale incheiate la sedintele de lucru.

Dupa sedinta, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a anuntat ca va cere in continuare revocarea lui Doru Tulus. ,,Ceea ce putem spune cu siguranta e ca la Sectia a II-a a DNA se incalca legea intr-un mod grav", a spus Chiuariu. Cererea sa va fi analizata intr-o sedinta viitoare a CSM. Dinspre procurorul general, Laura Codruta Kövesi, lucrurile se vad mai putin grave. „O parte din deficientele constatate de raport au ramas calificate dret lipsuri si trebuie indreptate, altele au primit caracterul de recomandari, iar altele au fost eliminate", a declarat Kövesi.

Comisia cere stabilitate la DNA
„Comisia Europeana nu va comenta fiecare demitere si fiecare numire in parte de la DNA, dar tin sa atrag atentia ca, in cadrul mecanismului de cooperare si verificare din domeniul juridic, convenit intre Comisie si Romania, al treilea obiectiv specific mentioneaza nevoia de stabilitate in cadrul structurilor de lupta anticoruptie", a declarat pentru Cotidianul Mark Grey, purtatorul de cuvint al Comisiei Europene, referitor la cererea ministrului Chiuariu de revocare a procurorului DNA Doru Tulus. In ceea ce priveste raportul CSM, Grey a declarat ca pozitia Comisiei privind evolutia din domeniul justitiei va fi facuta publica in raportul sau programat pentru luna ianuarie. (L.C.)