Trupele britanice ar putea fi retrase complet din Irak pina la sfirsitul lui 2008. Premierul Gordon Brown a anuntat intoarcerea acasa a jumatate dintre soldati pina in primavara.Gordon Brown e pregatit pentru retragerea
din Irak Plecarea din Irak a 3.000 de militari pina in mai 2008 inseamna ca vor ramine la Basra doar 2.500 de britanici, o masura care pregateste drumul spre retragerea completa din aceasta tara la finalul anului viitor. Potrivit unor surse militare citate de cotidianul „The Telegraph", conservatorii l-au acuzat pe Gordon Brown ca a facut anuntul in asa fel incit sa se evidentieze stirea care i-a convenit mai mult, dar a „uitat" sa mentioneze ca din cei 1.000 de soldati care se intorc acasa pina la Craciun 500 vor fi redislocati in Kuweit. Comandantii armatei au recunoscut ca nu va exista o reducere reala a numarului militarilor britanici din Orientul Mijlociu in viitorul apropiat, trupele fiind doar mutate dincolo de granita. Criticii lui Brown sustin ca masura luata e doar o manevra de redesfasurare a militarilor in Afganistan. Militarii, analistii si unii parlamentari anticipeaza ca reducerea operatiunilor din Basra va coincide cu o intensificare a campaniei militare antitalibane din Afganistan. Patrick Mercer, fost consilier pentru securitate al lui Brown, a avertizat ca „in timp ce situatia foarte dificila din Irak ajunge la final, trupe suplimentare vor fi cerute in Afganistan". Secretarul apararii din guvernul din umbra, Liam Fox, spune ca familiile soldatilor vor fi furioase cind isi vor da seama ca au fost pacalite in acest fel, pentru ca, de fapt, 500 de soldati erau deja pe drum la momentul anuntului, iar restul vor fi doar mutati in alta parte.

Casa Alba spune ca nu are obiectii fata de planurile britanicilor, dar unele voci sustin ca cei 2.500 de militari nu se vor putea apara singuri de insurgentii irakieni. Cind rotatia de sase luni va incepe luna viitoare, 5.000 de militari vor fi trimisi in Irak. Intre luna noiembrie si Craciun, 500 de soldati vor fi trimisi din Irak in Kuweit, la o baza de suport logistic, aflata la doua ore de mers cu masina, urmind sa se ocupe de aprovizionarea trupelor din Basra, nemaifiind in linia intii unde pericolul este mai mare, au explicat oficialii. Daca situatia ramine stabila, in ianuarie 2008, alti 500 de militari vor fi retrasi. In primavara, guvernul se va consulta cu sefii armatei urmind sa reduca numarul militarilor la 2.500.