Vineri, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind o selectie din muzica lui Berlioz, din Colectia SIMFONICA, si cu o brosura despre compozitor.

Urmatorul compozitor din Colectia SIMFONICA, pe care Cotidianul le-o aduce cititorilor sai in fiecare vineri, la doar 7,9 lei, este romanticul Héctor Berlioz, din a carui opera au fost selectate doua dintre cele mai populare lucrari: „Carnavalul roman" si „Simfonia fantastica-Episod din viata unui artist". Alaturi de CD, cititorii vor primi si o brosura despre viata si opera marelui compozitor. Inregistrarile au fost realizate in ianuarie 1994, in studiourile CTS din Londra, cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui sir Charles Mackerras.

Berlioz avea o inclinatie speciala spre literatura, iar multe dintre lucrarile sale cele mai cunoscute au fost inspirate de opere literare: pentru „Simfonia fantastica", Berlioz si-a gasit punctul de plecare in „Confessions of an English Opium-Eater", a lui Thomas de Quincey, pentru „La damnation de Faust" a pornit de la traducerea in franceza a lui „Faust", de Goethe, „Harold in Italia" a fost inspirata de „Childe Harold", a lui Byron, iar „Benvenuto Cellini" - chiar de autobiografia lui Cellini. Una dintre marile sale surse de inspiratie a fost Shakespeare: „Hamlet", pentru compozitia „Tristia" (pentru orchestra si cor), „Mult zgomot pentru nimic", pentru opera comica „Béatrice et Bénédict", si „Romeo si Julieta", pentru celebra simfonie omonima.

Pe linga influentele literare din opera sa, Berlioz a fost fascinat de compozitiile lui Beethoven, care nu era destul de cunoscut in Franta pe vremea aceea. Iar in afara de Beethoven s-a mai aratat interesat si de alti compozitori, desi influentele acestora nu sint vizibile in stilul sau orchestral: Gluck, Mozart, Weber si Spontini, la care se adauga un respect recunoscut in „Memoriile" sale pentru Rossini, Meyerbeer si Verdi.

Teatralitatea simfoniilor lui Berlioz, uluitoarea suavitate a corurilor sale au avut priza mult mai mult la publicul englez decit la cel francez. De altfel, marii interpreti moderni ai lui Berlioz au fost britanici - in speta celebrii dirijori Thomas Beecham si mai ales sir Colin Davis, care a inregistrat, alaturi de London Symphony Orchestra, o serie de 12 CD-uri ce acopera o ampla gama din compozitiile lui Berlioz.

Aceasta apropiere de sufletul britanic nu s-a lasat fara urmari in patria sa: in 2003, la cel de-al doilea centenar al nasterii compozitorului, lumea culturala si politica franceza a dezbatut aprins propunerea de a muta ramasitele lui Berlioz din mormintul din Montmartre in Panthéon, insa presedintele Jacques Chirac a refuzat categoric, punind la indoiala meritul lui Berlioz de a fi asezat alaturi de adevarati eroi nationali, precum André Malraux, Jean Jaurès sau Alexandre Dumas.

PARTICIPA LA CONCURS! Castiga unul dintre cele 7 premii ale saptamanii! CD-uri si DVD-uri audio cu inregistrari exceptionale de la Universal Music.