Ieri, o alta manevra pusa la cale de seful statului a fost dejucata. Facuta praf si pulbere. In Parlamentul Romaniei. Acolo unde partidul sau prezidential, caruia i s-a atasat formatiunea PLD, impreuna cu PSD aripa Geoana, tocmai reusise sa incropeas
Ieri, o alta manevra pusa la cale de seful statului a fost dejucata. Facuta praf si pulbere. In Parlamentul Romaniei. Acolo unde partidul sau prezidential, caruia i s-a atasat formatiunea PLD, impreuna cu PSD aripa Geoana, tocmai reusise sa incropeasca o majoritate. Prin legea organica votata ieri, presedintelui i se interzice in mod expres initiativa de a organiza un referendum simultan cu alegerile locale ori parlamentare. Ma voi referi, in aceasta analiza, la infrangerea de ieri a lui Basescu, pentru ca ea reprezinta nu un simplu insucces adaugat altora, ci inceputul unui dezastru, daca luam in calcul consecintele politice deosebit de importante ale celui mai recent act parlamentar.
Proiectul legii votului uninominal, in diversele lui variante, se afla, fara doar si poate, de mai mult timp, in atentia oamenilor politici, a presei, a celorlalte componente ale societatii civile. In viitor, pe calea acestui sistem de vot, exista posibilitatea reformarii accelerate a politicii romanesti. Prin schimbari de fond in comportamentul si componenta partidelor. Ar fi o fatala iluzie acceptarea ideii ca trecerea la votul uninominal, care acorda prioritate persoanelor, iar nu listelor intocmite de partide, si-ar putea produce efectele benefice la alegerile din toamna anului viitor. Dimpotriva. Graba ar putea transforma acest important proiect politic, asumat de toate partidele inainte ca Basescu sa-i confiste paternitatea, intr-un esec rasunator. Daca maine politicienii vor putea fi alesi in baza unui mecanism uninominal, partidele ar fi in imposibilitate de a face prestidigitatie, inventand pur si simplu persoane noi. Nume care nu s-au mai regasit in Camera Deputatilor ori Senat si care ar putea garanta un Legislativ mai eficient, mai modern, mai curat. De unde ar scoate, in cateva luni, partidele asemenea oameni? Este clar ca ei trebuie formati. In special la nivelul organizatiilor de tineret. Asa ca un orizont realist ar fi nu alegerile din 2008, ci alegerile din 2012. Toate partidele, mai putin PD, specializat in karaoke prezidential, au inteles acest lucru. Dar presedintele si PD nu sunt interesati in ceea ce reprezinta continutul, substanta votului uninominal. Ci doar in efectul propagandistic si electoral de moment al asumarii initiativei in acest sens. Pentru Basescu nici nu conteaza, de fapt, deznodamantul. Ci doar exceptionalul prilej pe care l-ar avea, in calitate de presedinte, de a face propaganda, in beneficiul imaginii sale si a PD, fara a fi sanctionat de Constitutie. Iar vehiculul este referendumul. Daca presedintele ar putea declara un referendum, el ar putea vorbi nestanjenit, sub pretextul informarii populatiei asupra obiectului acestuia. Si asta in plina campanie electorala. Este exact motivul care l-a determinat pe presedinte sa-si anunte intentia ferma de a face referendum simultan cu alegerile locale. Incercand sa contracareze aceasta manevra politicianista, incoltit fiind din toate directiile, Guvernul a lasat sa se inteleaga ca, pentru a nu se ajunge la referendum, este gata sa isi asume raspunderea pentru o lege a votului uninominal. Ce ar urma sa fie aplicata incepand din 2012. In aparenta, inca un prilej de daramare a Executivului. In realitate, Guvernul ar merge la sigur, intrucat, in aceasta formula, cu orizont 2012, partidele parlamentare ar avea toate motivele sa voteze legea. In acest sens, neasumarea raspunderii s-ar dovedi o greseala la fel de mare, pe cat ar fi asumarea de benefica. Asa ca infrangerea de ieri a presedintelui ar putea genera, iata, maine-poimaine, o noua infrangere.
Si, intre timp, scandalul procuraturii politice ia amploare. Nu numai DNA s-a decredibilizat, consumandu-si prea mult combustibil in abuzuri politice, ci si cealalta directie a Parchetului General. Cele doua degete politico-penale ale lui Basescu au inceput sa se flescaiasca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.