Un cuplu de pictori fara varsta - Angela si Traian Bradean - isi sarbatoreste la Galeria Artelor a Cercului Militar National drumul luminii si al bucuriei prin care si-au unit destinele. De fapt, isi aniverseaza amintirile calatoriei impreuna, sub ac
Un cuplu de pictori fara varsta - Angela si Traian Bradean - isi sarbatoreste la Galeria Artelor a Cercului Militar National drumul luminii si al bucuriei prin care si-au unit destinele. De fapt, isi aniverseaza amintirile calatoriei impreuna, sub aceeasi identitate: cea a chemarii in lumea plasmuirii si a interpretarii formelor, a cantecului culorii si imperioasei vietuiri in si prin munca la sevalet. In laboratorul propriilor armonii sufletesti, puse admirabile in ecuatia "timpului devenirii". Altfel, pentru fiecare in parte. Cu nuante subtile, cu tresariri de dor, de optimism sau de retrageri discrete in imperiul iluziilor; cu statornice, imbatabile sau mereu temperate priviri inlauntrul si in afara sa. Pentru ca, oricat de multe asemanari ar putea fi citite in aspiratiile si in visurile a doi creatori, uniti in viata, care nu pot trai decat marturisindu-si pe panza emotiile in fata naturii si a oamenilor, stilul si viziunea fiecaruia isi spun cuvantul. La inceput mai pregnant, apoi, cu trecerea anilor, intr-o maiestuoasa topire a propriei fiinte, care s-ar putea sa devina una. Şi totusi, Angela Popa-Bradean are drumul sau: marcat de vibratia calda a tonurilor, de poezia colinelor Iasiului de unde este originara, de portul traditional al oamenilor zonei si nu mai putin de "imbratisarea" florilor. Lor reusesc sa le descifreze, uneori din zori si pana-n seara, in fata sevaletului, puterea si miracolul dainuirii.
In schimb,Traian Bradean, un desenator de mare rafinament, deschide larg portile spre lumea Ardealului in care s-a nascut. Caii sai, ca de altfel si naturile statice, florile, nudurile, portretele sau peisajele duc cu ele povesti depanate la gura sobei, in linistea toamnelor cotropitoare sau in vaierul noptilor de iarna. Doi maestri, formati la scoala unui mare maestru, poet al culorilor si al triumfului intru arta, creatorul de scoala Alexandru Ciucurencu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.