Ziua Mondiala de lupta impotriva durerii
Este ziua 284 a anului a— Au mai ramas 81 de zile

SoareleRasare la 7:25 a— Apune la 18:39

LunaRasare la 7:35 a— Apune la 18:25
Luna noua 11 octo
Ziua Mondiala de lupta impotriva durerii
Este ziua 284 a anului a— Au mai ramas 81 de zile

SoareleRasare la 7:25 a— Apune la 18:39

LunaRasare la 7:35 a— Apune la 18:25
Luna noua 11 octombrie a— Primul patrar (Luna in crestere) 19 octombrie a— Luna plina 26 octombrie a— Ultimul patrar (Luna in descrestere) 1 noiembrie


Sarbatoare crestinaPraznuit astazi, Sfantul Apostol Filip era originar din Cezareea Palestinei. In urma casatoriei sale, i-au fost daruite patru fiice prorocite. Sfintii Apostoli l-au numit diacon si, impreuna cu Sfantul Mucenic si Arhidiacon Stefan, a fost hirotonisit. Filip isi petrecea timpul slujind crestinilor si ingrijindu-se de saracii si vaduvele din Ierusalim. Diaconul Filip a propovaduit Evanghelia in Samaria, unde a botezat pe Simon Vrajitorul. Rapit de ingerul Domnului, Sfantul Filip a primit sarcina sa mearga pe calea ce duce de la Ierusalim spre Gaza. In drum s-a intalnit cu famenul dregator al imparatesei Etiopiei, pe care l-a botezat si l-a facut primul propovaduitor al credintei in Etiopia.


a— Calendar crestin-ortodox: Sf. Apostol Filip, unul din cei 7 diaconi; Cuv. Teofan Marturisitorul; Sf. Mucenite Zenaida si Filonila

a— Calendar romano-catolic: Sf. Gerard Maiella, calugar

a— Calendar greco-catolic: Sf. Filip, apostol; Sf. Teofan Marturisitorul, episcop


Psalmul 55 al lui David
Mantuieste-ma, Doamne, ca m-a necajit omul. Toata ziua razboindu-se m-a necajit. Ziua cand ma voi teme, voi nadajdui in Tine. In Dumnezeu am nadajduit, nu ma voi teme: Ce-mi va face mie omul? Toata ziua cuvintele mele au urat, impotriva mea toate gandurile lor sunt spre rau. Locui-vor langa mine si se vor ascunde. Pentru nimic nu-i vei mantui pe ei. Viata mea am spus-o tie. In mine sunt, Dumnezeule, fagaduintele pe care le voi aduce laudei Tale, Ca ai izbavit sufletul meu de la moarte, picioarele mele de alunecare, ca bine sa plac inaintea lui Dumnezeu, in lumina celor vii. Amin!


Click istoricSe implinesc azi 44 de ani de la moartea cantaretei édith Piaf. édith Giovanna Gassion s-a nascut la Paris. A fost crescuta de tata, mama abandonand-o de mica. Din 1930 devine cantareata pe strada. La 18 ani da nastere unei fetite si incepe sa cante prin barurile rau famate ale Parisului. In toamna lui 1935, la scurt timp dupa moartea fetitei sale, in timp ce canta pe strazile din cartierele luxoase ale Parisului, este remarcata de Louis Leplée. Sase luni mai tarziu salvatorul ei este ucis. Il intalneste la scurt timp pe Raymond Asso, scriitorul care a facut din ea o vedeta. La 20 de ani isi face debutul pe scena pariziana si incepe adevarata ei cariera.


S-a intamplat aziIn Romania
a—1818 - Ioan Gheorghe Caragea paraseste domnia, dupa ce adunase o avere fabuloasa din numeroasele si apasatoarele dari stoarse de la locuitorii tarii;
a—1866 - Poarta Otomana emana firmanul de investitura a lui Carol ca principe, cu titlu ereditar, al Principatelor Unite. In schimbul recunoasterii, firmanul continea o serie de clauze restrictive, menite sa impiedice proclamarea independentei Romaniei: considerarea tarii noastre ca "facand parte integranta" din Imperiul Otoman, interzicerea sporirii fortelor armate permanente romane, peste 30.000 de oameni, fara o intelegere prealabila cu puterea suzerana, moneda proprie a Romaniei urma sa poarte un semn special, fixat in intelegere cu guvernul otoman, obligativitatea recunoasterii de catre Romania a tratatelor si conventiilor incheiate de Imperiul Otoman cu alte state, interzicerea incheierii de tratate sau conventii cu statele straine s.a.

In lume
a— 1968 - NASA lanseaza Apollo 7, prima misiune cu oameni la bord (astronautii: Wally Schirra, Donn F. Eisele si Walter Cunningham);


Nascuti la 11 octombrie
a—1911 - Ion Dacian, tenor (m. 1981);
a—1968 - Claudiu Saftoiu, fost director SIE.


Credinte populare, traditii, semneSchimbul in natura, numit de popor "troc", este o tocmeala, un contract nescris intre doua parti care isi dau una alteia un lucru pentru alt lucru. Majoritatea localitatilor carpatice si subcarpatice isi schimbau, la inceputul secolului al XX-lea, lemnul si obiectele mestesugaresti din lemn, animalele si produsele animaliere, fructele, tuica si alte produse care le prisoseau pe cereale (grau, porumb, orz, ovaz, secara) din tinuturile de campii si podisuri joase. Practicantii obisnuiti ai trocului erau mestesugarii si pomicultorii din zonele de deal si de munte, care isi schimbau surplusul de produse (fructe, tuica, obiecte mestesugaresti) pe bani in targurile si pietele organizate prin orase si pe cereale prin satele de campie. In lipsa numerarului din perioada medievala, aceasta forma de schimb a fost utilizata si de voievozii romani: domnitorul moldovean Stefan Tomsa comanda bistritenilor trei "maji" (care de boi) de cositor pentru care le va trimite vite sau bani, iar Alexandru Lapusneanu le promite acelorasi romani bistriteni vin pentru untdelemn si alte produse.
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.