CE BEM, CE MÅNCÅM  
Deliciu de carne, cam aceasta este impresia pe care a vrut sa ne-o imprime producatorul. Monoglutamatul de sodiu i-a fost de mare ajutor. Nu acelasi efect benefic il va avea si asupra sanatatii consumatorilor.


Carne de porc la conserva, cu nume sugestiv: "Delicia". Numai ca citind eticheta ne dam seama ca deliciul este unul iluzoriu, provenit de la aditivii alimentari adaugati. De pe eticheta citim ingredientele conservei: "Carne porc, slanina, carne pasare separata mecanic (MDM), soric, proteina vegetala din soia, sare, condimente, stabilizator (polifosfat de sodiu E 452), potentator de gust (monoglutamat de sodiu E 621), antioxidant (ascorbat de sodiu E 301), dextroza, conservant (nitrit de sodiu E 250) colorant (carmin E 120)".


ANALIZÃ…. Produsul nu are eticheta nutritionala, dar din compozitia lui deducem ca are un profil nutritional dezechilibrat cu un exces de grasimi animale saturate nesanatoase care provin din slanina, carne de porc, MDM. Conserva mai contine si o serie de aditivi alimentari care au actiune perturbatoare asupra metabolismului calciu-fosfor (E 452), potential alergen (E 621), potential cancerigen (E 250) si coloranti de asemenea cu potential alergen, ne explica Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Acesti aditivi alimentari fac parte din cei cu risc crescut pentru sanatatea consumatorilor, nitritul de sodiu fiind inclus chiar in categoria aditivilor alimentari cancerigeni.

Tot din lista de ingrediente rezulta ca produsul are si o densitate calorica ridicata datorita continutului in special de grasimi animale. Produsul contine si patru surse ascunse de sodiu, pe langa sare.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, persoanelor cu afectiuni hepatice, renale, bolnavilor cardiovasculari, celor suferinzi de cancere, celor cu maladii dermatologice, neurodegenerative, hipertensivilor.