Ucraina a inceput sa diminueze consumul de gaze naturale livrate de Gazprom, a anuntat joi compania rusa, citata de agentia RIA Novosti in pagina electronica. "La 1 octombrie, volumul zilnic de gaze alocat consumatorilor ucraineni era de 158,1 milioa
Ucraina a inceput sa diminueze consumul de gaze naturale livrate de Gazprom, a anuntat joi compania rusa, citata de agentia RIA Novosti in pagina electronica. "La 1 octombrie, volumul zilnic de gaze alocat consumatorilor ucraineni era de 158,1 milioane de metri cubi, la 2 octombrie consumul a scazut la 142,9 milioane de metri cubi, iar la 3 octombrie a ajuns la 122,1 milioane de metri cubi", se arata intr-un comunicat al Gazprom, informeaza Mediafax.
Compania rusa a informat marti partenerii sai europeni ca Ucraina are de achitat o datorie in valoare de 1,3 miliarde de dolari, precizand ca va fi nevoita sa reduca livrarile de gaze naturale catre statul ucrainean, in cazul in care Kievul nu plateste aceasta suma pana la sfarsitul lunii octombrie. Presedintele Gazprom, Aleksei Miller, si ministrul ucrainean al Energiei, Iurii Boiko, s-au intalnit miercuri, compania rusa informand ulterior ca cei doi au ajuns la o intelegere potrivit careia "actualul Guvern al Ucrainei va prelua problema sub controlul sau si va asigura plata datoriei inainte de 1 noiembrie".
Prim-vicepremierul ucrainean si ministrul de Finante, Mikola Azarov, a declarat insa miercuri ca Ucraina nu are nicio datorie fata de compania Gazprom. "Vreau sa declar fara echivoc (...) ca Ucraina nu are datorii fata de Gazprom", a declarat acesta. Compania rusa a explicat ulterior ca datoriile apartin consumatorilor ucraineni.
Avertismentele companiei ruse survin pe fondul victoriei in alegerile parlamentare de duminica a formatiunilor ucrainene prooccidentale, care pareau sa preia initiativa negocierilor pentru formarea unei coalitii de guvernamant. Liderul democrat Iulia Timosenko a declarat deja ca Ucraina ar trebui sa reevalueze contractele de livrare de gaze naturale incheiate cu Rusia si ca firma RosUkrEnergo, controlata in proportie de 50 la suta de Gazprom, nu isi justifica activitatea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.