Premierul Calin Popescu Tariceanu este convins ca proiectul bugetului de stat pentru anul viitor va trece de votul Parlamentului. Seful Executivului a afirmat, ieri, ca respecta dreptul oricarui partid de opozitie de a face propuneri in ceea ce priveste bugetul si nu il deranjeaza o dezbatere pe aceasta tema pentru ca vrea sa vada "ce sunt in stare sa promoveze" partidele politice.
Intrebat cum va proceda pentru a trece prin Parlament proiectul de buget, tinand cont ca si alte formatiuni politice din opozitie ar putea prezenta propriile proiecte referitoare la bugetul pe anul viitor, Taricenu a raspuns: "Ma mir ca PSD, care a fost partid de guvernamant, nu stie un singur lucru simplu de tot, si anume ca proiectul de buget este pregatit de Guvern si inaintat Parlamentului. Nu mai exista un alt proiect de buget. Sigur ca respect dreptul oricarui partid de opozitie sa vina cu propria lui abordare a bugetului, nici o problema. Vom discuta". Potrivit Mediafax, primul-ministru a spus ca, in opinia sa, fiecare partid parlamentar are posibilitatea sa aduca o contributie personala, dar pe marile coordonate bugetul este cel pe care-l va prezenta Guvernul si care se bucura de un consens larg. "Nu cred ca cineva va contesta necesitatea finantarii si investitiilor in infrastructura de invatamant, in infrastructura de transport, in sanatate, in agricultura, pentru programele de protectie sociala, pentru cele de mediu. Cred ca dezbaterea de la buget in sfarsit va fi una mai plina de substanta decat toata povestea asta politica, toata ciorba asta politica care a durat cam o luna si jumatate. Bugetul nu este nici al lui Tariceanu, nici al ministrului de Finante, nici al Guvernului, se numeste bugetul Romaniei. Romania are nevoie de buget nu numai ca sa plateasca pensiile la pensionari, cum a spus somitatea numita Sarbu de la PSD (...) Bugetul o sa treaca. Va spun eu ca o sa treaca, nu o sa pice bugetul, pentru ca nu o sa stam sa blocam o tara intreaga pentru ca sunt acum cei de la PSD prea infierbantati dupa succesul pe care l-au avut la motiune" a mai spus premierul, mentionand ca se asteapta ca discutiile pe marginea bugetului sa fie "principala dezbatere politica a anului".
PSD are un proiect alternativ
Liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat, la finalul recentei sedinte BPN al partidului, ca PSD va prezenta un proiect alternativ al bugetului de stat pe anul 2008, pentru care invita la consultari partidele politice aflate in opozitie. "Am decis sa lansam o invitatie pentru consultari pe tema bugetului partidelor aflate in opozitie si dorim sa prezentam un proiect alternativ de buget social-democrat si, daca vom gasi puncte de convergenta cu partidele din opozitie, un proiect de buget care sa fie o contrapondere si o contraoferta la proiectul de buget liberal", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana.