Noua Zeelanda si Australia au parasit Cupa Mondiala inca din sferturi, in detrimentul europenelor Franta si Anglia.

Primele doua meciuri din sferturile de finala, desfasurate simbata, aveau rolul de a configura semifinalistele care se vor confrunta, in joc direct, simbata viitoare. In primul meci, Australia isi putea lua revansa dupa pierderea finalei din 2003 in fata Angliei.

Meciul de la Marsilia a inceput cu minute bune de tatonare reciproca. In conditiile in care pachetele de inaintare erau sensibil egale (913-916 kg), se parea ca balanta rezultatului se va decide fie pe treisferturi, fie pe loviturile de picior. In minutul 7, Mortlock deschide scorul dupa o lovitura de pedeapsa. 3-0 pentru Australia. Dupa 15 minute, Wilkinson transforma la rindul sau o alta lovitura de pedeapsa. 3-3. In minutul 24, acelasi Golden Boy recidiveaza, aducind avantaj minimal Angliei. 6-3 si Wilkinson trecea in fruntea clasamentului marcatorilor de puncte ai tuturor celor 6 editii ale Cupei Mondiale. Dupa doua minute de dominare in 22-ul Angliei, Tuqiri culca balonul in eseu, Mortlock transforma si Australia trece la conducere. 10-6. Scorul primei reprize parea sa fie normal, desi Anglia a avut posesie mai consistenta. Dar avea sa vina repriza a doua, unde australienii nu au mai reusit nimic, iar englezii mai inscriu 6 puncte din doua lovituri de pedeapsa, prin acelasi Jonny Wilkinson. Meciul se termina cu surpriza calificarii Angliei in semifinale. 12-10. In rest, Wilkinson a mai ratat trei lovituri de pedeapsa si trei drop-goal-uri. De partea cealalta, si Mortlock a ratat doua drop-uri si doua penalitati. Meciul a fost catalogat de cronicarii de la „L‘Equipe" drept cel mai urit din actuala editie.

In celalalt meci s-au intilnit, la Cardiff, adversarele care s-au luptat pentru locul 3 in trecuta editie a Cupei, Noua Zeelanda si Franta. Jocul incepe in acelasi sistem tactic ca si precedentul: gramezile se masoara in putere si presiune asupra adversarului. Un prim efect: la un contact cu aripa Rokocoko, durul Betsen iese groggy din teren. In minutul 13, Dan Carter trasforma o penalitate. Noua Zeelanda conduce cu 3-0. Minutul 18, Carter combina cu MacDonald si Jerry Collins culca mingea. Transforma Carter si Noua Zeelanda se distanteaza la 10-0. Beauxis rateaza o lovitura de pedeapsa, dupa ce Tray ratase un drop-goal citeva minute mai devreme. In minutul 30, penalitate pentru Noua Zeelanda, din nou Carter, si 13-0. Elissalde rateaza o alta penalitate, dar Beauxis marcheaza totusi trei puncte in minutul 40. Scor la pauza: 13-3. In repriza a doua, treisferturile Noii Zeelande par sa nu mai functioneze pentru ca francezii sint tot timpul peste ei. In minutul 46, Beauxis transforma o penalitate. 13-6. In minutul 49, dupa trei minute de presiune in 22-ul francez, neozeelandezii nu finalizeaza. Carter rateaza un drop-goal si francezii prind curaj. In minutul 54, acestia ies la mina din terenul propriu si, dupa o desfasurare rapida, se apropie de buturi, dar nu reusesc. In actiunea urmatoare, Dusautoir reuseste, totusi, sa culce balonul in eseu. Transforma Beauxis si Franta egaleaza. 13-13. Urmeaza iuresul gramezii All Blacks, trei minute de maul-uri succesive si So’oialo culca greu balonul. McAlister rateaza transformarea. Minutul 63: 18-13 pentru Noua Zeelanda. Dar francezii nu renunta si, dupa introducerea lui Michalak, acesta reuseste o combinatie superba, din intoarcere, cu Josillon. Acesta inscrie cel de-al doilea eseu, Elissalde transforma si Franta preia conducerea cu 20-18. Intre minutele 75 si 78, Noua Zeelanda ataca furibund, isi fixeaza adversarul de 16 ori in propriul 22, dar nimic nu mai poate schimba rezultatul. Franta obtine o victorie muncita, in care si-a ingenuncheat tactic celebra adversara. Sa fie semifinala invingatoarelor de simbata culoarul pe care sa scape Africa de Sud?

Mezalianta Steaua-Dinamo la nationala Stelistul Marin Mot a fost numit selectioner al reprezentativei de rugby a Romaniei, urmind ca postul de director tehnic sa fie ocupat de dinamovistul Mircea Paraschiv, ultimul tehnician roman al „Stejarilor". Mot va fi ajutat de secundul Alexandru Marin, iar Tudor Constantin, fostul capitan al Romaniei la Cupa Mondiala din 1999, completeaza echipa ca manager. Francezii Robert Antonin, Daniel Santamans si Philippe Berrot si-au incheiat contractele cu Federatia Romana de Rugby dupa Cupa Mondiala. Aceeasi echipa tehnica va pregati si Selectionata Bucurestiului. (V.D.)