Utilizarea telefoanelor mobile pe o perioada mai mare de zece ani poate dubla riscul de cancer la creier, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori suedezi, care recomanda parintilor sa nu ii lase pe copii sa utilizeze telefoane mobile
Utilizarea telefoanelor mobile pe o perioada mai mare de zece ani poate dubla riscul de cancer la creier, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori suedezi, care recomanda parintilor sa nu ii lase pe copii sa utilizeze telefoane mobile, informeaza telegraph.co.uk.

Persoanele care utilizeaza telefonul mobil mai mult de zece ani prezinta riscuri de doua ori mai mari de a fi diagnosticate cu o tumoare pe nervul care conecteaza urechea la creier, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Orbero din Suedia, care au analizat in acest sens 11 studii diferite.

Profesorul Kjell Mild, consilier guvernamental si coordonator al acestui studiu, a declarat ca telefoanele mobile nu ar trebui sa fie utilizate de copii, care sunt mai vulnerabili pentru ca au craniul mai subtire, iar sistemul lor nervos nu este complet dezvoltat.

Rezultatele studiului realizat de cercetatorii suedezi vin la o luna dupa ce un alt studiu, finantat de Mobile Telecommunications and Health Research (MTHR), din Marea Britanie, a scos la iveala faptul ca exista doar o slaba asociere intre utilizarea pe termen lung a telefoanelor mobile si tumorile cerebrale.

In prezent, se desfasoara un al doilea program MTHR, la care participa 200.000 de persoane din Danemarca, Finlanda, Suedia si Marea Britanie.

Cercetatorii se confrunta cu dificultati in acest domeniu, pentru ca telefoanele mobile au devenit un bun de larg consum abia la sfarsitul anilor '90.

Mild spune ca pericolul reprezentat de telefoanele mobile ar putea fi si mai mare decat o sugereaza studiul sau, pentru ca 10 ani reprezinta perioada minima necesara pentru dezvoltarea unui cancer.

Profesorul a cerut sa se realizeze mai multe studii asupra asocierii intre utilizarea telefoanelor mobile pe termen lung si tumorile cerebrale. Mild a mai indicat ca exista probe potrivit carora telefoanele mobile ar putea favoriza aparitia maladiilor Alzheimer si Parkinson.

Autoritatile guvernamentale din Marea Britanie au stabilit, pe baza unor cercetari stiintifice amanuntite, ca radiatiile electromagnetice emise de dispozitive precum telefoanele mobile pot dauna sanatatii numai daca se supraincalzesc.

Studiul cercetatorilor suedezi a fost publicat in cel mai recent numar al publicatiei Occupational Environmental Review.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.