Mai multe asociatii si institutii romanesti din Peninsula, printre care si Consulatul din Milano, au primit mesaje de amenintare.

Asociatia Romanilor din Italia (ARI) si consulatul tarii noastre de la Milano au fost amenintate simbata cu atentate violente. „Ajunge, daca voi credeti ca institutiile noastre vor continua sa va protejeze, aceasta nu va fi suficient. Paziti-va spatele, pentru ca avem multe gloante si bombe pentru voi, fiti atenti la ambasada, cind se vor indeparta patrulele chiar si pentru un minut, va vom arunca in aer, gunoaielor!", se arata intr-un mesaj trimis celor doua institutii. Textul nu a fost semnat, insa autoritatile cred ca provine de la o organizatie extremista.

Potrivit documentului, vor fi foarte multi morti inclusiv printre romanii aflati la inchisoare. Ambasada tarii noastre din Roma crede ca amenintarea nu reprezinta un motiv de ingrijorare, deoarece autoritatile au fost anuntate si vor lua toate masurile ce se impun intr-o astfel de situatie.

Opinia publica italiana este din ce in ce mai ostila imigrantilor romani din zona, in special celor de etnie roma, pe care ii considera infractori periculosi.

Saptamina trecuta, primarul Romei, Walter Veltroni, a declarat ca „75% din totalul persoanelor arestate in perioada ianuarie-august 2007 sint originare din Romania". El a avertizat autoritatile de la Bucuresti ca se va adresa Uniunii Europene daca nu vor lua masuri pentru a controla fluxul de imigranti.

In plus, unul dintre liderii partidului de dreapta Alianta Nationala a cerut organizarea unui protest de strada fata de violentele comise de cetatenii din tara noastra. Marsul va avea loc pe 13 octombrie. La rindul sau, ministrul Justitiei de la Roma, Clemente Mastella, a declarat ca romii si romanii au sufocat pur si simplu Italia.