Comisia Europeana va solicita in aceasta saptamana autoritatilor romane sa corecteze in decurs de o luna deficientele din sistemul de plati din agricultura, in caz contrar Romania urmand sa piarda unele subventii, a declarat o sursa din cadrul Comisi
Comisia Europeana va solicita in aceasta saptamana autoritatilor romane sa corecteze in decurs de o luna deficientele din sistemul de plati din agricultura, in caz contrar Romania urmand sa piarda unele subventii, a declarat o sursa din cadrul Comisiei, citata de Reuters.
Comisarul pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, va prezenta miercuri Comisiei Europene un raport complet referitor la controalele de audit efectuate la agentiile de plati din agricultura din Romania si din Bulgaria.
Potrivit surselor europene, situatia Romaniei este in mod clar mai grava decat a Bulgariei, iar Fischer Boel va stabili un termen de o luna pentru remedierea deficientelor.
In Tratatul de Aderare al celor doua state exista o clauza ce permite autoritatilor de la Bruxelles sa reduca cu 25% platile directe catre agricultori, la recomandarea Comisiei. Decizia finala apartine ministrilor statelor membre, care trebuie sa aprobe masura prin majoritate calificata.
Toate statele membre trebuie sa foloseasca un sistem electronic numit Sistemul Integrat pentru Administratie si Control, prin care sa fie monitorizata distributia subventiilor agricole.
Functionarea sistemului include inregistrarea terenurilor, precum si alte sisteme generale de audit, iar aceste activitati sunt asigurate in Romania de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura.
Agentia controleaza, pe un anumit esantion, daca fermierii au declarat date corecte in cererile de plata a subventiei pe hectar.
APIA a anuntat luna trecuta ca rata acestor controale va fi marita, intrucat, in urma verificarilor, inspectorii au constatat o marja mare de eroare a datelor, in special in ceea ce priveste suprafetele pentru care sunt solicitate plati.
Rata de control este majorata daca este depasita o marja de eroare a datelor declarate de 3-30%.Romania a introdus prea tarziu sistemul national de controlMulti oficiali europeni sustin ca Romania si Bulgaria au inceput prea tarziu pregatirile pentru introducerea sistemelor nationale de control, iar Romania nu a rezolvat toate problemele.
Unele state care au aderat la UE in 2004 au avut aceleasi probleme, dar in final bazele de date necesare au fost gata la timp.
De asemenea, unii politicieni si parlamentari europeni au argumentat ca Romania si Bulgaria ar fi trebuit sa astepte mai mult inainte de a intra in UE, pentru ca sistemele lor administrative sunt prea corupte si incapabile sa opereze miliardele de euro acordate prin programele de asistenta, noteaza Reuters.
CE a criticat in luna iunie insuficienta progreselor din Romania si din Bulgaria in privinta combaterii coruptiei si reformarii justitiei, dar a decis sa nu aplice sanctiuni.
Pe parcursul procesului de aderare, ambele state au primit numeroase avertismente din partea Comisiei, care le-a recomandat in ce domenii trebuie sa faca mai multe progrese.
O problema majora pentru autoritatile de la Bruxelles a fost sa se asigure ca Romania are un sistem eficient de evidenta si de monitorizare a fondurilor destinate agriculturii primite din partea Uniunii.
Romania, cu o populatie de 22 de milioane de locuitori, ar urma sa primeasca din partea Uniunii subventii de 11,5 miliarde de euro, in perioada 2007-2009, iar Bulgaria, cu o populatie de opt milioane de locuitori, 4,6 miliarde de euro.Joseph Daul: autoritatile nu isi dau suficient interesul fata de un domeniu vital pentru RomaniaPresedintele Grupului Popularilor Europeni din Parlamentul European, Joseph Daul, a avertizat ca daca Guvernul roman nu ia "masuri adecvate", Comisia Europeana ar putea sa activeze clauza de salvgardare pentru agricultura.
In discursul sustinut la Timisoara in cadrul seminarului “PPE-DE - cel mai important si mai influent Grup politic din Parlamentul European - Prioritati politice 2008”, Joseph Daul a aratat ca Romania a fost criticata din pricina derapajelor din sistemul platilor din agricultura, deoarece are probleme in ceea ce priveste cheltuirea fondurilor alocate pentru agricultura si referitor la calitatea sistemului de identificare a parcelelor.
"Daca nu sunt luate masuri adecvate, Comisia ar putea sa activeze clauza de salvgardare in acest domeniu. Agricultorii romani ar putea pierde 25% din fondurile europene din simplul motiv ca autoritatile nu-si fac datoria asa cum s-ar cuveni", a spus Daul.
El a mai afirmat ca, in plus, planul operational sectorial in agricultura si dezvoltare rurala nu a fost inca aprobat si, din cate stie, nici nu este prevazut nimic semnificativ in acest sens pana la inceputul anului viitor.
"Toate acestea nu fac decat sa demonstreze faptul ca autoritatile nu isi dau suficient interesul fata de un domeniu vital pentru tara dumneavoastra. In aceste conditii, este de datoria noastra ca grup politic si ca reprezentanti ai interesului cetatenilor sa atragem atentia si sa facem presiuni asupra autoritatilor pentru ca aceste probleme sa-si gaseasca o rezolvare adecvata", a mai afirmat liderul Grupului Popularilor Europeni din Parlamentul European.Ultimatumul ar putea rezolva deficienteleMinisterul Agriculturii considera ultimatumul de o luna pe care UE l-ar putea da pentru remedierea deficientelor privind sistemul de plati in agricultura drept "un ragaz" care raspunde solicitarii autoritatilor de la Bucuresti ca Romania sa fie evaluata dupa finalizarea activitatilor de la APIA.
"Daca intr-adevar s-a decis acordarea acestui termen de o luna, aceasta este de fapt ceea ce am solicitat si noi, in sensul ca am cerut sa fim analizati dupa ce terminam toata activitatea la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Acest ragaz de o luna este un semnal ca au inteles conditiile specifice din Romania, fata de Bulgaria sau alte state europene, adica volumul mare de munca. Noi avem foarte multe ferme, foarte multe parcele", a declarat subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Dacian Ciolos.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.