Raportul inspectiei judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la activitatea DNA a fost dezbatut ieri intr-o sedinta tensionata de contrele dintre seful DNA, Daniel Morar, mi­nistrul Justitiei si vicepresedintele C
Raportul inspectiei judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la activitatea DNA a fost dezbatut ieri intr-o sedinta tensionata de contrele dintre seful DNA, Daniel Morar, mi­nistrul Justitiei si vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea. Apoi usile pentru public s-au inchis, iar membrii Sectiei de procurori a CSM au intrat in deliberari. Dupa mai bine de patru ore, acestia si-au insusit Raportul Inspectiei Judiciare privind acti­vitatea DNA cu 12 obiectiuni. Astfel, sectia pentru procurori a CSM a decis ca in trimestrul al doilea din 2008 sa fie reluat controlul la DNA pentru a se constata daca s-au remediat deficientele, in timp ce mi­nistrul Justitiei, Tudor Chiua­riu (foto), a cerut repu­nerea pe rol a cererii de revocare din functie a procurorului sef al Sectiei a II-a din DNA, Doru Tulus, din motive de ineficienta.   OBIECTIUNI. Membrii Sectiei de procurori a CSM au so­lici­tat eliminarea din Raportul Inspectiei Judiciare a numarului de cauze in lucru pentru care s-au cerut mandate de interceptare a comuni­catiilor, precum si a criticii privind neindicarea cailor de atac potrivit procedurii penale, intrucat legea nu prevede expres, ci poate fi acceptata ca o recomandare. Totodata, Sectia pentru procu­rori a CSM a apreciat ca nu se poate accepta formularea potrivit careia rechizitoriile transmise instantelor de catre DNA nu au fost validate prin hotarari ju­de­catoresti, in sensul ca judecatorii sunt cei care dau sentinte si nu valideaza un act de acuzare. Sectia pentru procurori a mai aratat ca nu se poate aprecia ca ne­gativa critica potrivit careia nu s-a respectat principiul continui­ta­tii ca urmare a unor exceptii de ne­­competenta a procurorilor pe anu­mite cauze. Pe de alta parte, mem­brii Sectiei au apreciat ca so­lutiile de neincepere a urmaririi pe­nale necomunicate partilor nu ar constitui o incalcare a dispozi­tii­lor legale, intrucat legea prevede un termen de 20 de zile, dar nu clari­fica intru totul aceasta chestiune. In privinta Sectiei militare, membrii Sectiei pentru procurori au cerut indreptarea erorii mate­riale, in sensul ca din 37 de dosare indicate de inspectori, in raport sunt 67 de cauze.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.