Dupa 3 saptamani, ING conduce detasat cu o cota de 54,1%
Podiumul este completat de Aviva (14,12%) si Generali (6,78%)Dupa marele start al pensiilor private, care a avut loc in urma cu trei saptamani, au aparut si primele rezultate oficiale priv
Dupa 3 saptamani, ING conduce detasat cu o cota de 54,1%
Podiumul este completat de Aviva (14,12%) si Generali (6,78%)Dupa marele start al pensiilor private, care a avut loc in urma cu trei saptamani, au aparut si primele rezultate oficiale privind numarul de participanti ce au aderat la unul dintre cele 17 fonduri de pensii administrate privat. Astfel, potrivit datelor transmise la sfarsitul saptamanii trecute de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, la inceputul lunii octombrie, numarul de acte de aderare semnate a fost de 457.415, ceea ce reprezinta 17,13% din totalul participantilor la sistem.Vasilescu: Avem scenarii si pentru o cota de piata mai mareIn cursa pe pilonul II, ING Fond de Pensii conducea detasat, inregistrand la 1 octombrie 247.420 de participanti, echivalentul a 54,1% din totalul participantilor ce au aderat la un fond de pensii. "Am atins o cota de 55% din piata, nu ne asteptam chiar la atat, dar, sincer, lucrurile merg si mai bine. Avem o anumita capacitate de procesare, insa pana la momentul raportarii nu au fost introduse toate datele", ne-a declarat Radu Vasilescu, presedintele ING Fond de Pensii.
Compania si-a propus sa atinga la finele perioadei de aderare o cota de piata de 30%, aproximativ 800 de mii de participanti, avand in vedere ca pentru anul 2008 este estimat un numar de 2,67 milioane de persoane participante in sistem. Pana la data primei raportari bilunare, compania a atras 31% din totalul propus pentru finele perioadei de aderare.
Intrebat daca in urma raportarii bilunare compania are in vedere o revizuire in crestere a cotei de piata estimata la sfarsitul perioadei de aderare, Vasilescu a mentionat ca este inca prea devreme si este greu de spus acest lucru. "Au trecut deocamdata doar trei saptamani, este greu de spus, insa noi avem scenarii si pentru o cota de piata mai mare", a spus Vasilescu.Aviva si Generali se mentin in topPe urmatoarele trepte ale clasamentului celor mai cautate companii de administrare a pensiilor private se afla Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat si Generali Fond de Pensii. 64.622 de participanti au aderat la fondul administrat de Aviva, aproximativ 14% din totalul atras la sistem, ceea ce echivaleaza cu 8,06% din ceea ce si-a propus compania sa atraga pana la 17 ianuarie. Generali Fond de Pensii, care si-a propus 12% din piata la sfarsitul perioadei de aderare, a cooptat 31.003 clienti, adica 6,78% din totalul de participanti aderenti la debutul lunii. Interamerican Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat SA ocupa locul patru in clasament, cu un numar de 28.132 de participanti in primele doua saptamani (6,15%), iar locul cinci este detinut de compania Allianz-Ţiriac Pensii Private, cu 26.948 de clienti (5,89%). Pe urmatoarele pozitii se situeaza AIG Fond de Pensii SA (20.773), BRD Fond de Pensii SA (20.130), Omniasig Pensii (6.574), OTP Fond de Pensii SA (6.160), BCR Administrare Fond de Pensii SA (1.955), Bancpost Fond de Pensii SA (874), Prima Pensie Fond de Pensii SA (791). AG2R Fond de Pensii, KD Fond de Pensii, Marfin Fond de Pensii si MKB Romexterra Fond de Pensii SA nu au depus pana pe 1 octombrie primul raport bilunar.Administratorii: Avem mai multi participanti decat am raportatDiferenta dintre numarul de participanti la pilonul II ce apare in raportarea bilunara si cel facut public de societatile de administrare de fonduri de pensii private reiese din faptul ca volumul de vanzari a fost mai mare decat s-a putut procesa la momentul raportarii, ne-a explicat Vasilescu.
Astfel, mai multi administratori au atras atentia ca numarul de participanti este mai mare decat cel raportat, insa pana la inceputul lunii nu au fost centralizate toate datele de pe teren.
BT Aegon mentioneaza ca a atras pana in prezent de 20 de ori mai multi participanti decat raportase comisiei, MKB Romexterra Fond de Pensii SA are de fapt 3.000 de semnaturi, desi nu raportase niciun participant comisiei, OTP Fond de Pensii SA are de aproape trei ori mai multi aderenti decat raportase, ING Fond de Pensii SA a precizat ca are cu 33,37% mai multi participanti, iar Generali are de aproape trei ori mai multi aderenti decat raportase arbitrului pensiilor private, potrivit NewsIn.
Actuala procedura de validare nu include criterii de departajare temporala, ceea ce inseamna ca la sfarsitul perioadei de aderare unii participanti ar putea aparea inregistrati la mai mult de un fond de pensii si sa fie inscrisi in registrul participantilor ca 'invalidati>>, urmand a fi repartizati aleatoriu. Astfel, in functie de varsta si de gen, CNPAS va repartiza persoanele invalidate direct proportional cu numarul persoanelor validate pe fiecare fond de pensii administrat privat in parte, raportat la totalul persoanelor validate pentru toate fondurile de pensii administrate privat, ceea ce inseamna ca si in acest proces vor avea de castigat tot cei care se afla in fruntea clasamentului. Inca dinainte de 17 septembrie administratorii si-au manifestat ingrijorarea in acest sens, estimand ca aproape jumatate din piata ar putea fi aruncata in urna loteriei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.