Gamerii se joaca cu 8 milioane de euroGamerii din Romania au inceput sa inlocuiasca jocurile de pe calculator sau in retea cu consolele de jocuri. Segmentul consolelor de jocuri a inregistrat un trend ascendent in ultimii ani pe fondul cresterii inte
Gamerii se joaca cu 8 milioane de euroGamerii din Romania au inceput sa inlocuiasca jocurile de pe calculator sau in retea cu consolele de jocuri. Segmentul consolelor de jocuri a inregistrat un trend ascendent in ultimii ani pe fondul cresterii interesului pasionatilor de gaming pentru aceste produse, dar si al ofertei tot mai variate de astfel de produse pe piata din Romania, desi aceasta piata este intr-o faza incipienta.
In topul preferintelor a fost si a ramas Play Station 2, fiind cea mai vanduta consola in 2006 si in 2007 pana la momentul actual. Pentru anul 2007, odata cu lansarea PlayStation 3, ultima generatie de console de gaming, Flamingo International estimase ca o sa vanda aproximativ 1.000 de unitati. La doar doua luni de la momentul lansarii, magazinele Flamingo, Flanco si Flanco World raportasera deja 400 de console vandute, un volum care depaseste estimarile retailerului pentru 2007, a declarat compania pentru Curierul National. Altex a declarat ca vanzarile inregistrate pana in luna septembrie sunt de 3 ori mai mari fata de anul trecut si se asteapta in continuare la cresteri pentru acest produs, desi in magazine sunt deja disponibile consolele de generatia a 3-a Play Station 3, Nintendo Wii si Xbox360.
Acest segment de piata a inregistrat o crestere importanta mai ales datorita eliminarii taxelor vamale din ianuarie 2007, dar si reducerilor preturilor la jocurile pentru console.
In prezent, cota Flamingo International pe aceasta piata a consolelor de jocuri este de 20%, a declarat compania, si isi propun sa creasca aceasta cota prin comercializarea celor mai performante console de jocuri lansate la nivel international. Altex estimeaza ca piata de console si de accesorii in Romania atinge 8 milioane euro, iar lantul de magazine detine o cota de piata de aproximativ 25%, fiind lider de piata.Ofertele pe acest segment stimuleaza vanzarileLa Media Galaxy, Play Station 3 a inregistrat luna trecuta o crestere a vanzarilor de 150% fata de lunile precedente datorita pachetului promotional: Consola + 2 controllere + 2 jocuri la pretul de 1899 lei (in conditiile in care pretul unei console este de 1999 lei).
Este natural ca lansarea unei versiuni mai noi de jocuri sa genereze o usoara scadere a vanzarilor pentru versiunile mai vechi. Aceasta situatie s-a intamplat si in cazul Playstation 3 care a adus utilizatorilor de jocuri o versiune net imbunatatita comparativ cu versiunile anterioare, fapt ce a generat o scadere a preturilor cu 20% pentru PlayStation 2.
In prezent, Flamingo inregistreaza un numar semnificativ de solicitari pentru consolele PlayStation, dar totodata se observa si o tendinta de crestere a interesului pentru consolele portabile. Acestea din urma ofera avantajul flexibilitatii si al mobilitatii, fiind preferate in special de persoanele active, cu un stil de viata mai dinamic. Consola PlayStation Portable ofera utilizatorilor libertatea de a rula jocuri 3D cu o rezolutie video de inalta calitate, sa vizioneze filme si poze, sa asculte muzica si sa se conecteze wireless, in orice moment. Consola PSP are un ecran LCD-TFT de 4,3" (in format 16:9), reda 16.77 milioane de culori la o rezolutie de 480*272, oferind astfel imagini deosebite. PSP foloseste ca mediu de stocare cel mai nou disc (UMD - Universal Media Disc) de capacitate 1.8GB.Piata este mica, dar in curs de dezvoltareClientii din Romania nu au manifestat acelasi entuziasm ca aceia din Europa sau Statele Unite ale Americii fata de aceasta categorie de produse, dar se observa o schimbare a comportamentului lor. Daca in tarile occidentale vanzarea de jocuri pentru console reprezinta 70-75% din total jocuri, iar cele pentru PC doar 25-30%, la noi vanzarile de console reprezinta 40-45%, in crestere fata de anii trecuti, cand reprezentau 20-25% din totalul vanzarilor de jocuri, a declarat compania Altex. Printre avantajele oferite de console fata de PC-uri se regaseste timpul scurt de pornire pe care-l ofera o consola fata de un calculator. Un alt avantaj este durata de viata a unei console. Orice joc de PS2 ruleaza pe consola PS2, pe cand un joc nou de PC prin cerintele impuse este posibil sa nu poata rula pe orice PC. Altex estimeaza ca piata de jocuri din acest an va atinge aproximativ 10 milioane de euro (jocuri pentru PC si pentru console).Pirateria atinge si consolele de jocuriVariantele piratate ale jocurilor, ale filmelor sau chiar ale programelor software detin o cota semnificativa din totalul celor utilizate de clienti. Cu toate acestea, nu se poate estima care este valoarea pietei de versiuni piratate, tocmai fiindca nu se poate stabili cu exactitate numarul de unitati piratate vandute. Flamingo este de parere insa ca acest fenomen va disparea in perioada viitoare, pe masura ce preturile pentru versiunile originale vor scadea si pe masura ce utilizatorii vor constientiza beneficiile pe care le ofera programele sau jocurile originale. La nivelul producatorilor, problema nu se pune neaparat in termeni de pierderi financiare, ci mai ales in termeni de imagine. Companiile totusi nu se simt amenintate de produsele piratate venite de pe piata asiatica si considera ca acest lucru nu va afecta vanzarile de jocuri originale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.