Valoarea totala a pietei de comert electronic cu plata online prin card din Romania a fost de 8,1 milioane de euro in trimestrul al treilea al acestui an, potrivit datelor publicate de RomCard, unicul procesator final de plati online prin card din Ro
Valoarea totala a pietei de comert electronic cu plata online prin card din Romania a fost de 8,1 milioane de euro in trimestrul al treilea al acestui an, potrivit datelor publicate de RomCard, unicul procesator final de plati online prin card din Romania.


In perioada iulie-septembrie 2007 s-au realizat 117.000 de tranzactii online, ceva mai putine raportat la primele doua trimestre ale anului, evolutie explicata printr-o scadere fireasca a ritmului de cumparaturi in timpul concediilor de vara.

Pana la sfarsitul acestui an se estimeaza ca piata va atinge nivelul de 35 de milioane de euro, fiind preconizate pentru urmatoarele luni cresteri cu 20-30%, cu un punct culminant asteptat in primele doua saptamani ale lunii decembrie.


Sistemul de plata ePayment este liderul pietei de profil, cu o cota de 94% in functie de valorile tranzactionate, numai in luna septembrie efectuandu-se plati de 2,8 milioane de euro in acest sistem, cu 23% mai mult fata de luna august. Raportat la nivelul intregului an 2006, perioada ianuarie ­ septembrie 2007 a inregistrat o crestere cu 137% a numarului de tranzactii cu plata online prin card procesate prin intermediul ePayment si cu 115% din punct de vedere al valorii acestora, indicand un mare potential pentru comerciantii din mediul online.

Domeniile cu cel mai mare succes in mediul online sunt cel al telecomunicatiilor, cu 30% din volumul total al tranzactiilor, urmat de turism si transporturi, cu 20%, respectiv e-tail cu 18%.


In opinia directorului general al RomCard, Marin Mitroi, in ciuda triplarii volumului pietei romanesti de acceptare a cardurilor pe internet fata de anul trecut, promovarea acestei metode de plata este deficitara. Ea este sustinuta doar de procesatori, comercianti si, uneori, de banci, existand un potential foarte mare, nevalorificat, pentru implementarea acestei solutii in sectorul guvernamental si in administratia locala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.