Presedintele rus Vladimir Putin nu-si lasa de izbeliste fostii colaboratori, asigurandu-se ca vor ocupa pozitii cheie ale statului si dupa ce el nu va mai fi la Kremlin. Fostul premier rus Mihail Fradkov, care a demisionat din aceasta functie luna trecuta, a fost numit, sambata, de Putin, sef al Serviciilor de Informatii Externe. O alta numire anuntata de liderul de la Kremlin este cea a lui Grigori Rapota, fost oficial din cadrul serviciilor ruse de spionaj, in postul de reprezentant al sau in regiunea de sud, care cuprinde Caucazul rus.
Numirea lui Fradkov, fost emisar al Rusiei la UE, in postul de sef al Serviciilor de Informatii Externe, a fost la fel de surprinzatoare ca si anuntul, de luna trecuta, privind decizia sa de a demisiona, gest legat de majoritatea analistilor de alegerile parlamentare si prezidentiale ce vor avea loc in Rusia. Agentia pe care Fradkov o va conduce, Serviciul de Informatii Externe, este una dintre agentiile mostenite de pe vremea KGB-ului. Liderul de la Kremlin, al carui mandat la Kremlin se incheie anul viitor, in martie, spera ca aceasta numire sa contribuie la consolidarea capacitatii militare a Rusiei, dar si la intarirea spionajului rusesc. Recent, oficiali americani s-au plans ca SUA sunt spionate de Rusia si China mai rau ca in timpul Razboiului Rece. Bunele legaturi ale lui Putin, ex ofiter KGB, cu comunitatea serviciilor de informatii sunt dovedite, o data in plus, si de numirea, sambata, a lui Grigori Rapota, fost oficial din cadrul serviciilor ruse de spionaj, in postul de reprezentant al Kremlinului in regiunea de sud, care cuprinde Caucazul rus si mai ales Cecenia. Rapota preia astfel postul lui Dmitri Kozak, dupa ce acesta a fost numit de curand ministru al Dezvoltarii Regionale in guvernul premierului Viktor Zubkov. Rapota a lucrat pentru Biroul numarul 1 al KGB, insarcinat in perioada sovietica sa efectueze activitati de spionaj in strainatate. Intre 1994 si 1998, a fost director adjunct al Serviciilor de Informatii Externe ruse, urmasele Biroului numarul 1 al KGB, inainte de a lucra pentru complexul militaro-industrial rusesc, apoi in Consiliul de Securitate al Rusiei.
Politkovskaia, comemorata la Moscova si New York
Putin, care ieri a implinit 55 de ani, i-a invitat cu aceasta ocazie, la Kremlin, pe oficialii militari, promovati in posturi cheie la toate nivelurile puterii, dupa ascensiunea lui la conducerea Rusiei. "De obicei, nu dau petreceri. Dar anul acesta, din cauza apropierii incheierii mandatului meu, m-am gandit sa-i invit la Kremlin pe membrii Consiliului de Securitate, ai Statului Major al armatei, inclusiv pe comandantii de regiuni, regimente si corpuri ale armatei", a anuntat, sambata presedintele rus, aflat in Tadjikistan, unde a participat la summitul CSI. Aniversarea liderului de la Putin a coincis cu comemorarea unui an de la asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia. Activistii pentru drepturile omului au pregatit pentru ieri o serie de evenimente, la Moscova si in alte orase de pe glob - New York, Paris si Roma, in incercarea de a-l determina pe presedintele Putin sa continue ancheta in cazul asasinarii Annei Politkovskaia. Unul dintre criticii acerbi ai liderului de la Kremlin, in special in privinta abuzurilor comise in Cecenia, ziarista a fost ucisa in holul blocului in care locuia, la Moscova, la 7 octombrie 2006, in timp ce se intorcea de la cumparaturi. Pana in prezent, nici o persoana nu a fost inculpata pentru asasinarea ei. Procurorul-general al Rusiei, Iuri Ceaika, anunta, in vara, arestarea a zece suspecti, sugerand ca jurnalista a fost ucisa de o grupare de crima organizata, din care fac parte fosti si actuali agenti ai fortelor de ordine. (L.P.)