Liderul libian Muammar Ghaddafi a declarat ca democratia bazata pe pluralismul politic este un simulacru promovat de guverne, care isi trateaza cetatenii 'ca pe niste magari' si ii priveaza de o putere reala, informeaz
Liderul libian Muammar Ghaddafi a declarat ca democratia bazata pe pluralismul politic este un simulacru promovat de guverne, care isi trateaza cetatenii 'ca pe niste magari' si ii priveaza de o putere reala, informeaza agentia libiana de stiri Jana, citata de Reuters.

Intr-un discurs sustinut saptamana trecuta, Ghaddafi ca tara sa nord-africana nu va renunta niciodata la 'statul maselor', un sistem bazat pe adunari populare, in privinta caruia a prezis de mult ca va fi in cele din urma adoptat de guvernele din toata lumea.

'Vorbesc despre alternanta la putere. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca oamenii sunt calariti ca niste magari', a afirmat Muammar Ghaddafi, conducator al Libiei de 37 de ani.

'Lumea s-a saturat de partide si de alegeri. Chiar si intelighentia occidentala se simte dezgustata de sistemul pluripartit si de farsa alegerilor. Toata lumea constientizeaza faptul ca ceea ce se petrece nu este democratie, ci un fals', a spus liderul libian.
'Lumea va adopta in cele din urma autoritatea poporului, inlaturand toate aceste sisteme invechite', a adaugat el.

Ghaddafi a ajuns la putere in Libia dupa o lovitura de stat din 1969, iar in 1977 a proclamat conducerea populara a Jamahiriei pentru a crea o societate perfecta, in acord cu invataturile asa-zisei Carti Verzi, o culegere a propriilor sale teorii politice.

Adunarile comunitatilor locale, cunoscute sub numele de congrese al poporului, supravegheate de comitete revolutionare, isi remit hotararile unei adunari nationale, prin intermediul unei veritabile piramide de comisii si congrese, comenteaza Reuters.

Ghaddafi a declarat ca tara sa de sase milioane de locuitori va mentine acest sistem fara partide, intrucat, pretinde liderul libian, asigura mai multe posibilitati de exprimare pentru popor decat alegerile occidentale.

Criticii afirma, pe de alta parte, ca sistemul Jamahiriei, singura guvernare pe care au cunoscut-o majoritatea libienilor, este un pretext pentru o conducere autoritara, care a mentinut tara in saracie.

'Am vazut lumea zguduita de sistemul pluripartit. Pentru ce avem nevoie de o alternanta la putere atunci cand puterea se afla in mainile maselor?', s-a intrebat retoric liderul libian.
ROMPRES


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.